Посол ЄС в Україні: контрсанкції України проти РФ у торгівлі - немудре рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посол ЄС в Україні: контрсанкції України проти РФ у торгівлі - немудре рішення

Казна та Політика
695
Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський вважає, що введення Україною дзеркальних торгових санкцій проти РФ у відповідь на заборону транзиту товарів не є “мудрим рішенням”.
Про це посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив в інтерв’ю “Радіо ЄС-Європейська станція”.
За словами Томбінського, в ЄС визнають, що “впровадженням нових заходів і обмежень для української торгівлі і транзиту в країни центральної Азії, в основному це Казахстан і Киргизстан, Росія відкрито порушує правила міжнародної торгівлі”.
Водночас посол ЄС підкреслив, що для України введення дзеркальних санкцій – це “неправильний вихід, адже тоді Україну теж звинуватять у порушенні цих правил”.
Введення дзеркальних санкцій у відповідь на дії РФ, на думку Томбінського, “не є мудрим рішенням”.
Як відомо, Кабінет міністрів України у відповідь на продовження Росією продовольчого ембарго до кінця 2017 дзеркально продовжив дію українських контрсанкцій на такий самий період.
Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін 29 червня продовжив до кінця 2017 дію продовольчого ембарго відносно держав, які ввели санкції проти Росії.
Російське ембарго для українських товарів з 1 січня 2016 року.
У відповідь уряд України з початку цього року затвердив торгові контрзаходи і заборонив постачання російських продуктів харчування, а також низки інших товарів, сумарна вартість імпорту яких відповідає вартості забороненого РФ українському експорту.
Посол ЄС також прокоментував пропозицію міністра закордонних справ України Павла Клімкіна про створення економічного об’єднання країн Східного Партнерства.
За словами Томбінського, потенційно для такого об’єднання України та іншим країнам Східного партнерства варто було б взяти Центральноєвропейську асоціацію вільної торгівлі (ЦЄАВТ) яку свого часу в ЄС розглядали як “тренувальний майданчик перед вступом (країн-учасниць) в ЄС”.
“Якщо ці угоди і можливе об’єднання східноєвропейських країн в економічний союз буде відповідати загальним принципам відкритості ринків, які сформульовані Всесвітньою організацією торгівлі … це теж може стати хорошим тренувальним майданчиком для майбутнього членства в європейських інститутах”, – зазначив посол ЄС.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас