Заступник голови ФРС Стенлі Фішер підтримав долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник голови ФРС Стенлі Фішер підтримав долар

Валюта
736
Впливовий заступник голови ФРС Стенлі Фішер виступив на вихідних з коментарями, в яких ясно дав зрозуміти, що розраховує на зростання інфляції і насамперед зайнятості до цільових значень ФРС, при цьому він також виявив оптимізм щодо подальшої динаміки американської економіки.
Тим часом, більшу частину виступу він присвятив сумнівам щодо довгострокового зниження темпів зростання продуктивності – це червона ганчірка для всіх політиків у всіх великих економіках. (На жаль, ми не почули від Фішера того, що причиною слабкого зростання продуктивності стало потурання зростанню боргів з боку ФРС і нераціональний розподіл інвестицій через нульову процентну ставку, але це вже зовсім інша історія).
У своїх прикінцевих коментарях Фішер повідомив про те, що монетарна політика не підходить для вирішення проблем із продуктивністю, для цього потрібні структурні та фіскальні заходи:
“Зокрема, монетарна політика не здатна усунути довгострокові проблеми, такі як зниження темпів зростання продуктивності. Радше стимулом для зростання продуктивності і реалізації довгострокового економічного потенціалу можуть стати ефективні фіскальні та регуляторні політики. Незважаючи на розбіжності в питанні про те, що можна вважати ефективною політикою, створення державної інфраструктури в поєднанні з поліпшенням системи освіти, стимулюванням приватних інвестицій і ефективного регулювання, швидше за все, здатні зіграти важливу роль в підвищенні продуктивності і рівня життя, а також знизити ймовірність того, що економіка і, зокрема, центральний банк в майбутньому будуть змушені вдаватися до політики нульових ставок “.
Звичайно, новинні видання відразу зробили висновок про те, що ці коментарі означають для процентних ставок, проте фактично одна з ключових фігур американського ЦБ заявляє про зміну підходу ФРС до власного інструментарію для усунення наслідків світової фінансової кризи.
Більш того, ФРС, судячи з усього, натякає на бажання передати відповідальність фіскальній владі, це означає, що фінансові ринки вже не можуть як раніше з повною впевненістю розраховувати на так званий шлях ФРС, який посилював тиск на долар і підтримував ринки активів.
Голова Банку Японії Курода в інтерв’ю минулими вихідними зазначив, що на засіданні 21 вересня регулятор може вжити додаткових заходів, зокрема, він заявив, що ставки можуть піти вглиб негативної території, але “вертолітні гроші” поки що не розглядаються як політичний інструмент. Ставки щодо вересневого засідання зростуть ще вище, оскільки в день засідання регулятор також публікує комплексну оцінку своєї політики.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас