Олена Дзюба: П'ять підстав для правомірної відмови у виплаті за страховкою «all risks» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Дзюба: П'ять підстав для правомірної відмови у виплаті за страховкою «all risks»

Особисті фінанси
994
Договори Страхування на базі «всіх ризиків», так зване покриття «all risks», стають дедалі більше поширеними в Україні. У зв’язку з цим логічним є запитання: чи дійсно такий поліс захищає страхувальника від всіх ризиків, відповідно до своєї назви? І так, і ні. Отже, розглянемо п’ять найболючіших «каменів спотикання», а саме – поширених подій, за якими страхова компанія має повне право відмовити у виплаті.
Реальність така, що поряд з цілком зрозумілими обставинами-винятками, такими як воєнні дії, рішення органів влади, IT-ризики, або такими об’єктивними факторами, що сприяють природному зносу застрахованого рухомого або нерухомого майна, є група подій, які не покриваються полісом страхування, навіть універсальним «all risks». Навіть попри те, що ці події часто зустрічаються на практиці.
  • Перша: містичне зникнення. * Йдеться про зникнення майна (найчастіше – рухомого) без слідів насильницького проникнення в приміщення, де воно зберігається. Це стосується і нестач, виявлених під час інвентаризації. Підгрунтям цього винятку в договорі страхування служить той факт, що найчастіше в крадіжці майна замішані співробітники самого страхувальника, що мають до нього законний доступ. Або ж воно взагалі існує лише на папері.
  • Друга: помилка проектувальника, дефекти конструкцій. * Якщо вже введений в експлуатацію об’єкт нерухомості обрушується чи починає «тріщати по швах», а виною цьому є неправильні параметри будівельних конструкцій, прописані в проекті, або ж очевидним є використання дефектних матеріалів при зведенні об’єктів нерухомості, виплати вам не бачити. Єдиний випадок, коли ризик проектувальника страхується – це договір страхування будівельно-монтажних робіт. Він винесений окремим розширюючим зауваженням, яке можна включити в поліс за доплату.
  • Третє: шахрайство. * Найсуворіший виняток, який присутній абсолютно у всіх договорах страхування, як то страховка майна, вантажів, відповідальності, авто тощо. Дуже часто, на жаль, з обгрунтованими відмовами з боку страхових компаній стикаються логістичні оператори. Найбільш поширені випадки, при яких транспортний засіб безслідно зникає разом з водієм і вантажем, що перевозиться. При цьому разом з ним магічним чином згортає діяльність і зникає в невідомому напрямку компанія-експедитор або перевізник. Єдиний спосіб якось убезпечити себе від таких осічок – більш ретельно обирати своїх ділових партнерів. Страховки проти шахраїв, на жаль, на ринку поки немає.
  • Четверта: будівельно-монтажні роботи. * Зона ризику для будь-якого застрахованого майна – це період ремонтних або будівельно-монтажних робіт. У цьому ключі слід розглянути дві можливі ситуації: коли такі роботи проводяться на території страхування, і коли за її межами, тобто, в сусідніх будинках, приміщеннях або навіть на відстані кількох десятків метрів. Збитки, причиною яких стали проведені на застрахованій території будівельні роботи – це суворий виняток всіх договорів, як укладених на базі названих ризиків, так і «all risks». Однак, деякі страхові компанії готові покривати і їх за доплату. При цьому, як правило, в договорі встановлюється субліміт, тобто максимальна сума страхового відшкодування за подібного роду збитками. А також обмежений період дії розширеного покриття, який традиційно дорівнює планованому терміну проведення таких робіт. Що стосується будівельно-монтажних робіт поза територією страхування, то за договорами «all risks» вони повинні покриватися апріорі, а ось за розширення дії страховки за полісами, які працюють на базі названих ризиків, швидше за все, доведеться доплатити.
  • П’ята: перебої напруги. * Йдеться про неприємності, пов’язані з «перегоранням» проводки, побутової техніки або навіть багатомільйонних дата-центрів. Якщо в результаті перебою напруги не сталося коротке замикання, що призвело до пожежі, страхова компанія цілком правомірно відмовить у виплаті за договором страхування майна, навіть «all risks». Проте, для підприємств, життєдіяльність яких залежить від безперебійної роботи дорогого електронного обладнання, існує вихід із ситуації. Слід застрахувати таке майно за спеціальним полісом страхування електронного устаткування (EEI), який забезпечує захист як від стрибків напруги, так і від дефектів матеріалів або неякісного монтажу, а також помилок персоналу при експлуатації обладнання, які бувають досить часто.
Вищесказане дозволяє зробити висновок, що не існує ідеального договору страхування, тобто поліса без винятків в покритті. У той же час грамотний підбір необхідного набору ризиків відповідно до діяльності вашої компанії дозволяє звести непередбачені втрати до мінімуму.
Елена Дзюба, фахівець відділу майнового страхування BritMark
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас