Чергові реформи освіти: 12 років за партою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чергові реформи освіти: 12 років за партою

Казна та Політика
1814
У Міністерстві освіти вчора представили концепцію “Нової української школи”, яка передбачає перехід середньої школи на 12-річний цикл навчання. Якщо закон “Про освіту”, частиною якого і є концепція, схвалять в Раді, то реформу школи планують закінчити до 2030 року, а першими нововведення випробують діти, які сядуть за парту в 2018 році. “Сегодня” з’ясувала, як в Україні хочуть змінити життя простих школярів.
ШКОЛА В ТРИ ЕТАПИ. Концепція передбачає, що отримання середньої освіти буде, як і в минулі роки, розбито на три етапи, але вчитися не 11, а 12 років. Початкова освіта повинна зайняти чотири класи (з них 1-2 класи — адаптаційні; без оцінок, але з іграми). Базову середню освіту діти будуть отримувати протягом 5 років (до 9 класу). А останні три роки навчання стануть для школярів профільними — діти зможуть навчатися за поглибленими й індивідуальними програмами.
У Міносвіти перехід на 12-річну школу пояснюють тим, що в більшості європейських країн середня освіта триває саме стільки. “У багатьох країнах у школах навчаються і за 14 років. При цьому випускники школи “нової концепції” старшими не стануть: у перший клас підуть з 6 років, а програму початкової школи можуть оновити вже з 2017-2018 навчальному роцы”, — зазначають автори концепції “Нової школи”.
ЗАЙВЕ НАВАНТАЖЕННЯ. Однак, на думку експерта у галузі освіти Андрія Черних, 12-річне навчання принесе тільки навантаження і зайві витрати. “Я негативно оцінюю цю ідею і не бачу плюсів. Один рік нічого не дасть, це доводять результати ЗНО. Посилатися на Європу неправильно, там в перших класах тільки грають, і зовсім не така система навчання. Але сама зміна підходу до освіти: поділ на початкову освіту, базову та профільну, — це позитивна сторона концепції”, — говорить Черних.
НОВИЙ ПЛАН. Програма “Нової школи” дійсно пропонує кардинально змінити план навчання і не “навантажувати” малюків. І чиновники пояснюють, чому хочуть в перші три роки розвантажувати школярів від необов’язкової інформації. “Ми постійно збільшували обсяг знань, — говорить міністр освіти Лілія Гриневич, — діти повинні вивчити дуже багато і в короткі терміни”. На думку директорів шкіл і вчителів, які брали участь у розробці “Нової Школи” учні не використовують в житті всі знання, які вони отримали на зайвих уроках. “Стільки предметів не може бути. Випускник школи — як фарширована риба. Начебто і риба, а плавати не вміє”.
Другим кроком вчителям нададуть можливість приділяти вивченню теми стільки часу, скільки вони вважатимуть за потрібне.
Зрештою, Міносвіти пропонує учням старшої школи самим вибирати профільні предмети і рівень їх складності: академічне навчання з поглибленим вивченням окремих предметів та орієнтацією продовжити їх вивчення в університеті; і професійне, яке паралельно забезпечить першою спеціальністю. “Профільна освіта буде здійснюватися або в ліцеях, або в гімназії, або в установі професійної освіти”, — йдеться в тексті концепції “Нової школи”.
“Це нормально, — каже директор київської середньої школи №148 Сергій Горбачов. — Проте вибір буде не в 9 класі, а тільки з 10-12 класу. Наприклад, діти зможуть більше часу приділяти вивченню мов — як, скажемо, в спеціалізованих школах. Крім того, структура школи буде такою, що кожен “рівень” школи буде в окремому приміщенні. Це дозволить мати по 4 класи в паралелі й точково розподіляти вчителів”, — зазначає директор. За його словами, така система буде чимось нагадувати сьогоднішній перехід з 9 класу в ПТУ, але буде в рази кращим.
ОЦИФРУЮТЬ ВСЕ. Крім того, у Міносвіти хочуть позбавити дітей від важких рюкзаків і перевести всі підручники в електронний вигляд. Але багато експертів скептично ставляться до такого нововведення. “Електронна книжка” дуже швидко погубить зір дитини. З цим будуть проблеми ще й тому, що підручники видані по ліцензії авторів для друку і вони не погодяться віддати право на використання їхньої праці в електронному вигляді”, — додав Черних. За словами Сергія Горбачова, видання електронних підручників в Україні — реальне, але “блокувати процес будуть”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас