Тиск на гривню: що чекати від нацвалюти на поточному тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тиск на гривню: що чекати від нацвалюти на поточному тижні

Валюта
5925
На поточному тижні, 22-26 серпня, на валютному ринку буде тривати тренд помірного тиску на курс національної валюти. Що може призвести до невеликого ослаблення гривні по відношенню до долара.
Гривня в понеділок, 22 серпня, встановилася на рівні 25,26 грн за долар США.
Діапазон волатильності національної валюти на поточному тижні, як прогнозують опитані експерти, не перевищить ₴ 0,50. Хоча, згідно з консенсус прогнозу, нацвалюта буде перебувати в діапазоні ₴ 25-25,7 за долар.
«Гривня абсолютно точно вибилася з періоду затишшя і стабільності, який ми спостерігали протягом травня-липня. І тиск на гривню продовжиться », – говорить фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.
Так, на минулому тижні курс гривні знизилася на 0,9% по відношенню до долара. «З одного боку, був попит з боку банків-нерезидентів, які купували для себе, щоб закрити валютні позиції і, частково, для клієнтів. З іншого боку, було досить істотна пропозиція валюти від підприємств, які купували нацвалюту », – пояснює начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко.
Волатильність курсу, яку ми спостерігаємо в останні два тижні, для експертів була очікуваною. В першу чергу, через банального девальваційного очікування гравців валютного ринку. Для них, як і для населення, ослаблення курсу в осінній період вже стало традиційним. Хоча фундаментально нічого ні на ринку, ні в економіці не змінилося.
За словами експертів, вони вже спостерігають зростання попиту на валюту з боку населення. Хоча, відразу уточнюють, що зараз купівельний попит українців обмежений, оскільки у людей не так багато грошей. Купують валюту дрібні оптовики, а також підприємці з сільгосп сектора, які знаходяться в процесі підготовки до озимої.
Надалі, швидше за все, експортери почнуть притримувати валютну виручку, щоб не продавати її по меншій вартості під час зростання курсу інвалюти. На наступний рік курс національної валюти в бюджеті закладено на рівні 27,2 ₴ / $, тому ці очікування виглядають логічними. На кінець року експерти очікують що курс буде в межах 26,5-27 ₴ / $. Але різких коливань не прогнозують.
Серед факторів, які будуть впливати на курс гривні до кінця року, за словами Антона Марюхніча, керівника управління казначейства Індустріалбанку, будуть ціни на міжнародних товарних ринках, урожай зернових і розрахунки за нього, а також показники балансу газу в опалювальний сезон.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас