Восени в Україну повернеться зростання цін - МЕРТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Восени в Україну повернеться зростання цін - МЕРТ

Казна та Політика
1305
Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України пояснює дефляцію, зафіксовану в Україні в червні-липні поточного року, сезонними факторами, однак при цьому зберігає прогноз інфляції за підсумками року на рівні раніше озвученого показника в 12%.
“Так, дійсно, два місяці поспіль спостерігалася дефляція: у червні вона становила 0,2%, в липні – 0,1% в розрахунку до попереднього місяця. Причинами зниження цін на споживчому ринку були, перш за все, типові для літніх місяців чинники. Перш за все це сезонність – збільшення пропозиції сільськогосподарської продукції: як продукції рослинництва, через надходження на ринок овочів нового врожаю відбулося їх суттєве здешевлення, так і продукції тваринництва. Надлишок сировини на ринку молока зумовило зниження цін на молочну продукцію”, – відзначили в міністерстві.
У Мінекономіки також підкреслили, що за останні два місяці овочі подешевшали в середньому на 27,5%. Зокрема, капуста – на 65,1%; морква і перець – на 48,2%, буряк – на 47,5%, огірки – на 44,7%, помідори – на 41%, цибуля – на 31,2%. Молоко, за даними Мінекономрозвитку, подешевшало на 2,2%, кисломолочна продукція – на 1,4% і масло – на 0,5%.
Крім того, мало місце традиційне літнє зниження цін на одяг і взуття – за два останніх місяці на 5,4%.
“Також зіграло роль зміцнення обмінного курсу гривні до долара США впродовж останніх п’яти місяців поспіль. Середньомісячний офіційний курс гривні за липень ревальвував на 0,5%, за червень – на 1%, за травень – на 1,7%, квітень – на 2,8%, березень – на 0,1%, в цілому за п’ять місяців – на 6%. Це миттєво позначилося на внутрішніх цінах”, – підкреслили в Мінекономрозвитку.
Також продовжилося падіння цін на імпортні товари – аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації (на 1%), обладнання для прийому, запису та відтворення звуку і зображення (1,2%), на транспортні засоби (0,4%).
Надалі Мінекономрозвитку прогнозує відновлення помірною інфляційної динаміки через тиск з боку світового ринку, підвищення тарифів на гарячу воду і опалення, а також на електроенергію.
Як повідомлялося, в Україні другий місяць поспіль зафіксовано дефляцію в вимірі місяць до місяця – 0,1% в липні в порівнянні з червнем після 0,2% в червні в порівнянні з травнем. У річному вираженні, до липня 2015 року, інфляція в липні 2016 року прискорилася до 7,9% після 6,9%, зафіксованих місяцем раніше. З початку року, в січні-липні, споживчі ціни в Україні зросли на 4,8%.
В уряді і Нацбанку очікують, що показник інфляції за підсумками року складе 12%. У Міжнародному валютному фонді та Світовому банку оцінюють показник інфляції в 15-15,1%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас