Україні вигідніше видобувати газ, ніж нафту, - Роллінс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні вигідніше видобувати газ, ніж нафту, - Роллінс

Енергетика
612
Зниження рентної плати на видобуток газу значно підвищило економічну привабливість видобутку природного газу в порівнянні з видобутком нафти. Про це заявив голова правління публічного акціонерного товариства “Укрнафта” Марк Роллінс, передає прес-служба підприємства.
Так, “Укрнафта” сьогодні платить 45% ренти за видобуток нафти, в той час як рентна плата за газ становить лише 29%.
“З огляду на собівартість, нам вигідніше видобувати газ, ніж нафту. У результаті ми плануємо добувати більше газу і менше зусиль витрачати на видобуток нафти. З падінням ціни на нафту до мінімумів, що спостерігалися на початку цього року, розробка наших нафтових родовищ є все менш економічно привабливою “, – підкреслив голова правління.
Відзначається, що керівництво “Укрнафти” вже довгий час намагається в діалозі з наданням підтверджуючих документів переконати урядові органи і представників парламенту у важливості зниження ставки ренти на нафту до рівнів більшості нафтовидобувних країн. Зокрема, ВАТ пропонує систему, при якій ставка рентної плати в Україні буде підніматися і опускатися, згідно зі змінами цін на нафту. У запропонованій системі поточна фіксована ставка в 45% буде досягнута при ціні на нафту вище 100 доларів США за барель, тобто в разі повернення до того рівня цін, який був на момент встановлення такого рентної плати в серпні 2014 року.
“Ми розчаровані очікуваннями цих змін і погоджень, особливо в світлі прагнення “Укрнафти” інвестувати прибуток у збільшення видобутку нафти, а не знижувати видобуток. Ставку рентної плати за видобуток нафти необхідно знизити до 29%, щоб вона відповідала ставці ренти за видобуток газу, що полегшить виробничий процес і дасть можливість компанії інвестувати накопичене в розвиток видобутку “, – підкреслив виконавчий віце-президент” Укрнафти “з питань корпоративної стратегії і розвитку Джонатан Поппер.
Нагадаємо, Роллінс пропонує передати отримані від виконавчої служби 2 млрд куб. м газу Державної фіскальної службі в рахунок погашення податкового боргу компанії перед держбюджетом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас