Рада бізнес-омбудсмена надала рекомендації АМКУ щодо розгляду справи за цінами на паливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада бізнес-омбудсмена надала рекомендації АМКУ щодо розгляду справи за цінами на паливо

Енергетика
256
Рада бізнес-омбудсмена в Україні, яка покликана забезпечувати прозоре ведення бізнесу, розглянув звернення компанії Shell Retail Ukraine щодо підозри АМКУ на адресу компанії в зловживанні монопольним становищем на регіональних ринках і порушення економічної конкуренції через подібні дії, а саме, встановлення і підтримання цін на паливо .
Про це йдеться на офіційному сайті Європейської бізнес асоціації.
“Після детального вивчення аргументів обох сторін, в офіційному листі (Рішення Бізнес-омбудсмена від 15 серпня 2016 року) Рада визнала скаргу “Шелл” обгрунтованою і рекомендувала Антимонопольному комітету прийняти об’єктивне і неупереджене рішення, яке буде відповідати об’єктивним умовам ведення бізнесу на роздрібному ринку світлих нафтопродуктів “.
У Рішенні зазначено, що подібні дії учасників ринку не доводять наявності попередньої змови, а висновки АМКУ повинні ґрунтуватися на результатах дослідження всієї сукупності факторів (не тільки закупівельної ціни) і економічному аналізі ринку. Крім того, подібна позиція Ради відповідає світовій практиці застосування конкурентного права в Європі та світі, згідно з якою тільки паралельне ціноутворення не є свідченням змови і порушення економічної конкуренції “, – йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, провідні оператори нафтового ринку в листі до В.Гройсмана, заявили про заангажованість позиції АМКУ.
У листі-зверненні зазначається зокрема те, що позиція АМКУ щодо цінової політики п’яти провідних операторів нафтового ринку є необґрунтованою і заангажованою, оскільки жодного разу, незважаючи на заяви про наявність змови між нафтотрейдерами, АМКУ не доведено подібність їх здійснення антиконкурентних дій.
“Комітетом не проведений належний економічний аналіз відповідного ринку. Зокрема, не проведено аналіз собівартості товарів постачальників, оцінки впливу на її формування економічних факторів, таких як коливання курсів іноземних валют, підвищення податкового навантаження, зміна вартості матеріальних ресурсів і т.п. Також не взяті до уваги інші об’єктивні операційні чинники, що впливають на визначення собівартості кінцевої продукції “, – йдеться в зверненні до прем’єра.
Учасники ринку заявили, що рівень прибутковості від роздрібної реалізації в середньому не перевищує 10-15%, і ця націнка дозволяє компенсувати поточні витрати операційної діяльності, в тому числі і платити податки.
Крім того, нафтотрейдери заявили, що АМКУ не бажає сприймати реальний стан справ на ринку роздрібної торгівлі паливом.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас