ЄЦБ висловив стурбованість Brexit в липні, але вважає передчасним пом'якшення політики - протокол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ висловив стурбованість Brexit в липні, але вважає передчасним пом'якшення політики - протокол

Світ
151
Керівники Європейського центрального банку (ЄЦБ) під час липневого засідання зійшлися на думці про те, що вихід Великобританії з Євросоюзу може мати непередбачувані наслідки для світової економіки.
Проте вони вважають, що введення Центробанком нових стимулюючих заходів є передчасним, свідчить протокол засідання ЄЦБ від 21 липня.
Як повідомлялося, за підсумками липневого засідання ЄЦБ зберіг процентну ставку за кредитами на нульовому рівні, ставку за депозитами на позначці мінус 0,4% річних, ставку за маржинальними кредитами – 0,25% річних.
Обсяг програми викупу активів був залишений без зміни – 80 млрд євро на місяць.
При цьому глава ЄЦБ Маріо Драгі в ході традиційної прес-конференції за підсумками засідання утримався від сигналів про те, що Центробанк може незабаром прийняти нові стимулюючі заходи.
Незважаючи на дуже м’яку кредитно-грошову політику в єврозоні, інфляція в регіоні залишається близькою до нуля, а перспективи економіки, як і раніше, викликають побоювання у експертів.
Споживчі ціни в єврозоні в липні 2016 року зросли лише на 0,2% в річному вираженні, свідчать опубліковані в четвер дані Статистичного управління Європейського союзу.
Інфляція без урахування таких волатильних факторів, як ціни на енергоносії, продукти харчування та алкоголь (індекс CPI Core, який відстежує Європейський центральний банк), в минулому місяці склала 0,9% в річному вираженні, як і місяцем раніше.
У зв’язку з цим, експерти чекають від ЄЦБ нових стимулів, вважаючи, що про них може бути оголошено на засіданні 8 вересня, пише газета The Wall Street Journal.
Економіст Capital Economics в Лондоні Дженніфер МакКеоун зазначає, що заяви представників ЄЦБ можуть бути розцінені як сигнал готовності до подальшого пом’якшення політики.
Так, головний економіст європейського Центробанку Петер Прат заявив, що базовій інфляції в єврозоні “як і раніше, бракує переконливого підвищуючого тренду і цей фактор залишається джерелом побоювань”.
У протоколі засідання ЄЦБ зазначається, що керівництву банку необхідно більше часу і в найближчі місяці воно буде оцінювати інформацію, що стосується Brexit.
“Проте очевидно, що знижувальні ризики для економіки єврозони” в результаті Brexit посилилися, йдеться в протоколі.
Згідно з прогнозом Дж.МакКеоун, ЄЦБ вдасться до активних заходів для подальшого пом’якшення політики на вересневому засіданні.
Зокрема, на її думку, Центробанк оголосить про збільшення щомісячного обсягу викупу активів до 90 млрд євро на місяць, продовження терміну дії програми викупу активів на шість місяців – до вересня 2017 року, а також знизить ставку за депозитами до мінус 0,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас