Великий брат стежить за тобою. Як НБУ змушує банки перевіряти клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий брат стежить за тобою. Як НБУ змушує банки перевіряти клієнтів

Кредит&Депозит
1581
НБУ посилює контроль за сумнівними операціями банківських клієнтів. Щоб припинити використання фінустанов в протиправних цілях, центробанк постановою №365 від 2 серпня 2016 року розширив перелік ознак ризикової діяльності.
Також можуть визнати сумнівною транзакцію в тому випадку, якщо банк не має даних про реальні фінансові можливості клієнта проводити таку операцію або якщо масштаб операції не відповідає наявній в банку інформації про фінансовий чи соціальний статус клієнта.
У «групу ризику» потрапляє і неодноразове проведення клієнтом банку фінансових операцій по перерахуванню за кордон авансових платежів за зовнішньоекономічними договорами, в разі якщо банку відомо (з публічних джерел або від інших фінустанов), що контрагенти неодноразово порушують виконання або зовсім не виконують умови зовнішньоекономічних договорів.
Фінансовою операцією без документального підтвердження економічної доцільності може вважатися використання юрособою великого обсягу готівки без документів, що підтверджують необхідність розрахунків готівкою.
Радник практики фінансового та банківського права ЮФ Sayenko Kharenko Антон Коробейников наводить як приклад кілька операцій, які відповідають новим критеріям ризиковості. Фінансовою операцією без документального підтвердження економічної доцільності, на його думку, може вважатися використання юрособою великого обсягу готівки без документів, що підтверджують необхідність розрахунків готівкою. Інший приклад – внесення безробітним особою на свій рахунок істотної суми готівки без документів, що пояснюють походження коштів, для подальшого переказу продавцю товарів чи послуг. «Прикладом невідповідності фінансових операцій клієнта наявній в банку інформації про його фінансовий або соціальний статус може бути отримання рядовими співробітниками юрособи суттєвої фінансової допомоги з подальшим її зняттям з рахунків. Юрособа таким чином може виводити готівку і отримувати їх після зарахування на рахунки співробітників по виданій ними довіреності», – додає Коробейников.
Також критерієм використання рахунків не за призначенням відповідає отримання приватною особою оплати за товар, проданий на будь-якому онлайн-майданчику, переказ гонорару фрілансеру і т. і. Через те, що НБУ забороняє використання поточних рахунків фізосіб для підприємницької діяльності, під підозру може потрапити величезний обсяг переказів між фізичними особами. «Формулювання вкрай розмиті і не конкретизовані. Формально робота всієї системи перерахування коштів між фізособами в Україні може бути поставлена ​​під сумнів», – оцінює постанову НБУ адвокат, старший партнер АК «Кравець і Партнери» Ростислав Кравець. Втім, в НБУ запевняють, що в документі йдеться тільки про багатомільйонні операції.
«Очевидно, Нацбанк стурбувало почастішання фінансових операцій, які можуть бути пов’язані з конвертацією безготівкових коштів. Іноді клієнти банків не надають належної інформації про джерело доходів, не маючи можливості підтвердити їх легальність. Ніхто не може гарантувати, що такі клієнти не займаються фіктивним підприємництвом, а рахунки банків використовують для переведення в готівку грошей інших фірм », – пояснює виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.
Мало не буде
Нововведення НБУ може мати для банків серйозні наслідки. У 2015-2016 роках Нацбанк не раз виводив фінустанови з ринку за ведення ризикової діяльності, схемні операції або порушення законодавства в сфері фінмоніторингу. Такі рішення в НБУ брали за підсумками перевірок, з якими заходили не всіх підряд, а тільки в гіпотетично схемні банки, попередньо виявлені на основі вивчення банківської звітності. Під опіку Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) банки потрапляли, якщо гіпотеза про їх схемність підтверджувалася в ході перевірки. По всій видимості, подібна зачистка ще не закінчена. У регулятора не приховують, що кластер схемних банків все ще існує. А розширення переліку ризикових операцій створює для НБУ куди більше передумов для впливу на банки, аж до їх ліквідації.
Для клієнтів, крім необхідності витрачати час на заповнення анкет і відповідати на питання про себе, введення постанови НБУ в дію підвищує ризик блокування рахунків або окремих трансакцій.
До того ж тепер у банків з’являється додаткова дільниця роботи. «Банки будуть змушені вивчати своїх клієнтів більш детально. Причому не тільки під час підписання договору, але і на регулярній основі моніторити операції. Для цього банкам потрібно максимально автоматизувати процес контролю над схемними операціями, щоб програма на основі аналізу всіх трансакцій клієнта могла повідомити про підозрілих, якщо такі з’являться», – прогнозує аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.
Для клієнтів, крім необхідності витрачати час на заповнення анкет і відповідати на питання про себе, введення постанови НБУ в дію підвищує ризик блокування рахунків або окремих трансакцій. «Для дотримання нових вимог банкам доведеться задіяти додаткові ресурси і компетентних фахівців, до чого напевно готові не всі установи. Як наслідок, кількість відмов банків у проведенні операцій в спірних ситуаціях може збільшитися, так само як і кількість незадоволених клієнтів», – прогнозує старший юрист AEQUO Денис Кульгавий.
За прогнозами адвоката, партнера СК ГРУП Юлії Курило, під особливим наглядом у банків можуть виявитися маркетингові та консалтингові послуги. Вона пояснює це тим, що до категорії ризикових будуть відносити продаж чого-небудь за завищеною ціною, що дуже часто відбувається саме в сфері послуг. «Фізособам-підприємцям, фрілансерам і волонтерам варто приділити увагу документальному оформленню своєї діяльності і відносин з клієнтами, контрагентами і т. і. Потрібно бути готовим будь-якої миті надати банку і кому б то не було документальне підтвердження реальності операцій, їх економічної доцільності, суті і змісту», – радить Курило.
Рівень уваги з боку фінансового моніторингу до клієнта буде залежати від суми його операцій, вважає Антон Коробейников. Адже тільки великі транзакції або серії пов’язаних операцій можуть створювати реальні ризики для банку, його вкладників та інших кредиторів. «З огляду на роз’яснення НБУ про те, що «схемними» можуть вважатися тільки багатотисячні транзакції, зміни в першу чергу торкнуться представників бізнесу. Банки будуть ретельніше аналізувати суть їх операцій, вивчати трансакційні документи і ставити більше питань», – пояснює Денис Кульгавий. Більшість приватних клієнтів банків постанова НБУ, на його думку, не зачепить.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас