Революція ЖКГ і ліквідація ЖЕКів: що робити українцям і від кого чекати допомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Революція ЖКГ і ліквідація ЖЕКів: що робити українцям і від кого чекати допомоги

Нерухомість
1002
Після реформи ЖКГ українці отримають право самостійно управляти своїм житлом, а ЖЕКи втратять свої функції. Замість цього українцям пропонують самим визначитися з формою управління житлоплощею, наприклад, створити Організацію співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). При цьому стан житлового фонду залишає бажати кращого: капітальний ремонт в більшості багатоповерхівок не проводився з часів незалежності, а в місцевих жителів немає коштів на фінансування робот. Хто ж повинен проводити ремонт в багатоповерхівках і від кого українцям чекати допомоги?
Десятки років без ремонту: чому українці бояться ОСББ
Закон № 417-VIII “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку” Рада прийняла ще в липні минулого року. На те, щоб визначитися з формою управління своїми будинками, українцям дали рік. Координатор житлово-комунальних програм мережі “Опора” Тетяна Бойко пояснює, крім ОСББ є ще кілька варіантів: провести збори мешканців і частина функцій управління будинком передати управителю з боку – керуючої компанії або підприємцю, або ж зайнятися управлінням самостійно без створення юрособи (ОСББ). Якщо українці з формою управління не визначаться – місцева влада має право на конкурсі вибрати компанію самостійно.
Як відзначають експерти, найбільше запитань викликав пункт нового закону, що стосується “балансоутримувача” будинку. У законі сказано, власники квартир повинні забезпечити санітарні та протипожежні норми на загальній площі і прибудинковій території. Крім того, тепер замість ЖЕКу ремонтувати дахи, підвали та під’їзди повинні самі мешканці.
У той час як в 17% багатоповерхівок вже створили ОСББ, переважна більшість українців бояться брати на себе відповідальність за власну нерухомість. Ще з 1996-го з тарифу на утримання будинку та прибудинкової території прибрали складову “на капітальний ремонт”. Як розповідає начальник управління розвитку житлово-комунального господарства КМДА Віра Радченко, в законі від 1992-го року була норма, згідно з якою попередній власник будинку після приватизації повинен співфінансувати капітальний ремонт. Однак необхідною для цього суми (на капремонт типової п’ятиповерхівки, залежно від стану будинку, необхідно кілька мільйонів гривень) не було, в результаті будинки не ремонтувалися десятки років.
“Тарифів на капітальний ремонт не було з 96-го року. В тому тарифі, який ми платимо за квадратний метр, є тільки складова на поточний ремонт. На капітальний там вже давно нічого не закладалося. Виходить, що накопичень ніяких не було. В результаті гроші в такому обсязі, як треба було, не виділялися. У той же час люди не відмовилися приватизувати свої квартири – люди приватизували квартири і не вимагали капітальний ремонт від попереднього власника, який передавав їм приватизацію їх квартир”, – розповідає експерт.
Тепер же, на капітальний ремонт ОСББ доведеться збирати “з нуля”. Скільки буде відкладатися грошей, і якими частинами, власники квартир повинні вирішити на зборах. Як каже міністр регіонального розвитку і будівництва Геннадій Зубко, через жалюгідний стан житлового фонду українські сім’ї витрачають в 5 разів більше енергоресурсів, ніж жителі Західної Європи. При цьому енергоресурси стрімко дорожчають. У будинках необхідно встановлювати індивідуальні теплові пункти, теплові лічильники, замінити вікна, утеплити стіни, провести капітальні ремонт дахів і підвалів. У Києві комплекс заходів з енергоефективності для типової багатоповерхівки обійдеться в 8 мільйонів гривень.
На кого сподіватися і хто допоможе
Заступник голови парламентського комітету з питань житлово-комунального господарства Олена Бабак пояснює: попереднім власників квартир є місто – в 91-му році держава все своє майно передало територіальним громадам, тобто в комунальну власність. Нардеп упевнена, ті, хто в 92-му році приватизував свою квартиру і з того моменту в будинку жодного разу не було капітального ремонту, можуть вимагати від місцевої ради профінансувати ремонт.
“До 1991-го року всім багатоквартирним житловим фондом володіла держава. І ці будинки стояли на балансі державних ЖЕКів. У 1991-му році держава передала весь житловий фонд на баланси місцевих рад. Таким чином, ці будинки стали власністю громад. ЖЕКи стали комунальними, місцевими. у 1992-му році прийняли закон про приватизацію житлового фонду. Сьогодні 99% квартир приватизовані. І в законі сказано, що попередній власник бере на себе зобов’язання співфінансування першого після передачі капітального ремонту в будинку “, – пояснила парламентарій в ефірі одного з телеканалів .
Правда, на ділі, говорить Тетяна Бойко, реалізувати таке рішення вкрай складно: жодне місто не потягне капремонт усіх багатоповерхівок – грошей на це немає.
Юрист в сфері ЖКГ Олександр Шумейко також упевнений, що про капремот будинків повинні думати самі мешканці. 99% квартир в Україні приватизовані, пояснює юрист, під’їзд, дах, підвал – спільна власність усіх власників квартир в будинку, вони і повинні відповідати за стан свого майна.
“У нас чомусь люди думають, що їх тільки квартира і максимум – тамбур. А зовнішня стіна, дах, особливо якщо живеш не на останньому поверсі, підвал, під’їзд – це все володіння ЖЕКу. Але це не так! Я вже втомився повторювати, якщо вам належить квартира в будинку, то ви є співвласником підвалу, даху, під’їзду! Весь будинок ваш, чому хтось повинен відповідати за вашу власність”, – розповідає юрист.
За допомогою ОСББ можна не тільки “накопичити” на ремонт самим, а й отримати гроші від міжнародних організацій. Наприклад, завдяки програмі ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” вже десятки ОСББ зробили ремонт дахів, ліфтів, підвалів, утеплили стіни і замінили вікна в будинку. У деяких містах є також міські програми. Так, в Миргороді Полтавської області ОСББ пропонують зібрати 25% вартості ремонту, решту суми компенсують з бюджету.
“Будинків, які потребують капітального ремонту, багато. Це майно співвласників квартир. Виходячи з цього, ми сьогодні готові з міського бюджету співфінансувати ці ремонти, так як ці витрати в тариф не включені. Але люди повинні зрозуміти, що це їхнє майно. Вони власники як квадратних метрів своєї квартири, так і частини підвалу, частини даху, частини під’їзду, частини фасаду будинку. тобто весь будинок – це власність людей, які там проживають, співвласників”, – розповів” Сегодня.ua “заступник мера Миргорода Сергій Швайко.
Крім того, будь-яка українська сім’я (або ОСББ) може звернутися в один з трьох банків (“Ощадбанк”, “Укрексімбанк” або “Укргазбанк”) з проханням надати “теплий кредит” на заходи з підвищення енергоефективності. За підрахунками уряду, “теплими кредитами” вже скористалися 480 тисяч сімей. 70% кредиту компенсує тим, хто оформив субсидію і 30% тим, кому субсидія не призначається. Правда, на даний момент з отриманням подібного кредиту можуть виникнути проблеми.
“Надання” теплих “кредитів тимчасово призупинено в зв’язку з вичерпаним обсягом бюджетних коштів”, – йдеться на офіційному сайті “Ощадбанку”. На “гарячій лінії” банку пояснили: гроші, які виділила держава, закінчилися, а нові кошти не надходять. З 6 липня “теплі кредити” в банку не дають.
У державному “Укрексімбанку” кажуть: “Грошей у бюджеті немає, але ми чекаємо”. Коли саме відновлять кредитування – невідомо. У прес-службі міністерства регіонального розвитку та будівництва поясніяют, що додаткові кошти на “теплі кредити” в цьому році виділити планують, на даний момент відповідне рішення перебуває на узгодженні в Міністерстві фінансів. Гроші, які вже виділили на кредити – закінчилися.
Олександр Шумейко впевнений, створення ОСББ – єдиний спосіб вирішити проблеми в будинку. “Можна чекати, поки хтось прийде і зробить, але це, як показала багаторічна практика, безрезультатно. Потрібно об’єднуватися і робити самим. У ОСББ є банківський рахунок, можна почати збирати на ньому кошти. Якщо в будинку 150 квартир і кожна буде 10 гривень віддавати на капремонт, то через три роки можна буде поміняти всі вікна в під’їзді”, – упевнений експерт.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас