Створення конкурентних умов на газовому ринку України сповільнилося - звіт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створення конкурентних умов на газовому ринку України сповільнилося - звіт

Енергетика
220
Просування України шляхом створення конкурентних умов на газовому ринку сповільнюється.
Про це йдеться в липневому моніторингу енергетичних реформ України, підготовленому ГО “Діксі ГРУП”, “ОПОРА”, “Енергетична Асоціація України”, асоціацією “Європейсько-Українське агентство” за допомогою Європейського Союзу, передає УНН з посиланням на текст документа ://ua-energy.org/upload/files/Monthly%20July%20final.pdf.
“У липні ні один із напрямів реформування правового поля, обумовлених виконанням зобов’язань України в рамках СА, не завершилося прийняттям відповідного законодавчого акту: проект закону про незалежного регулятора енергоринку – НКРЕКП – відправлено на повторне друге читання, не розглянутий в ВРУ зареєстрований в червні закон по приведення інших законодавчих актів у відповідність до Закону України “про ринок природного газу” і не було подано нових аналогічних законопроектів, не було розглянуто наявні законодавчі пропозиції щодо врегулювання прав власності в газорозподільному секторі “, – сказано в документі.
Автори моніторингу відзначають, що перешкодою подальшому розвитку конкурентного ринку газу в Україні є, перш за все, підпорядкованість оператора української ГТСВАТ “Укртрансгаз” – НАК “Нафтогаз України”.
“Коли трейдер управляє оператором ГТС – це не тільки алогічно, але і по суті призводить до конфлікту інтересів. Зберігається порушення принципу створення рівноправних умов конкуренції, сформульованого вимогами СОТ, яке полягає у встановленні для імпортерів газу в країну обов’язкової сплати “вхідного тарифу” до ГТС і відсутність “вхідної плати” в ГТС для постачальників, які видобувають газ в Україну “, – додають автори.
У моніторингу також міститься критика Звіту за 2015 рік Міненерговугілля щодо результатат ​​проведення моніторингу безпеки поставок природного газу.
“Звіт містить опис стану впровадження заходів з безпеки поставок природного газу, разом з тим, в ньому не вказано, розпочато робота по оновленню на наступний календарний рік Правил про безпеку поставок природного газу, яке Міненерговугілля повинна забезпечити і оприлюднити до 1 вересня.
Поряд з наявністю докладної інформації про баланс попиту і пропозиції, а також ресурсного забезпечення ринку природного газу, в звіті не відображені відомості про довгострокові зовнішньоекономічні договори його купівлі-продажу або поставки і не представлено аналізу їх впливу на безпеку поставок.
Найбільш повним є викладений у звіті моніторинг заходів безпеки в газотранспортному секторі.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас