10 найпопулярних технік, які використовують маніпулятори: як їм протистояти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 найпопулярних технік, які використовують маніпулятори: як їм протистояти

Світ
2340
Маніпулятори – це не лише герої фільмів і серіалів. Вони живуть і працюють серед нас. Найімовірніше, вам вже доводилося або ще доведеться зіткнутися з такими людьми у своїй професійній діяльності. Як правило, всі маніпулятори використовують майже однаковий набір способів тиску, знаючи які наперед, ви зможете протистояти бажанням опонента керувати вашими думками і діями
Постійна невпевненість
Цей метод полягає у використанні фраз на кшталт “Вам це здалося” або “Ви з глузду з’їхали?” Подібним чином співрозмовник намагається вселити вам невпевненість у власних силах і розумінні ситуації. Щоб протистояти цьому, записуйте все, що відбувається, і радьтеся з друзями або експертами. Крім того, можна пошукати відповіді на потрібні запитання в Інтернеті.
Проекція
Багато “токсичних” людей схильні звинувачувати у всіх бідах не самих себе, а саме вас. Якщо чесно, то ми всі іноді поводимося так, але маніпулятори користуються цим способом з особливою ретельністю. В жодному разі не шкодуйте такої людини. Викликаючи у вас почуття провини, вона повільно, але вірно рухається до експлуатації.
Узагальнення
Намагаючись виставити вас в поганому світлі перед начальством, маніпулятори намагатимуться використовувати ваші слава у власних інтересах. Якщо ви, приміром, проаналізувавши умови угоди, скажете, що в ній є певні нюанси, маніпулятор тут же констатує вашу відмову від підписання договору і т. д. Завжди відстоюйте свою точку зору і пояснюйте, що саме ви хотіли сказати.
Переміщення цілі
Якщо вам доводиться мати справу зі спробами маніпуляцій з боку того ж керівництва, будьте готові до того, що вам постійно будуть переміщувати цілі. Іншими словами, які результати ви б не показували, цього завжди буде мало. У відповідь ви ніколи не повинні втрачати впевненості у собі та власних силах. Продовжуйте триматися гідно.
Зміна теми розмови
Коли під час розмови співрозмовник несподівано міняє тему розмови, це здається нешкідливим вчинком, але тільки не у випадку з маніпуляторами або так званими “нарцисами”. Вони не хочуть, щоб дискусія заходила в невигідне для них русло, і змінюють тему. Вам же залишається тільки стояти на своєму і кожен раз повертатися до предмета розмови.
Образи
У повсякденному житті ми часто стикаємося з хамством. Протистояти йому можна тільки одним способом – дати зрозуміти, що вам це не подобається. Не слухайте образи мовчки.
Наклеп
Якщо маніпулятор не може контролювати вашу поведінку, він прагне вплинути на те, як вас бачать оточуючі, намагаючись підірвати вашу репутацію і розпускаючи чутки. Не дайте йому зробити цього і не піддавайтеся емоціям.
Знецінення
Обережно спілкуйтеся з тими колегами, які, нібито, ставляться до вас добре, але не упускають можливості сказати щось недоречне про своїх колишніх друзів і товаришів по службі. Де гарантія, що завтра про вас не будуть говорити так само? Не підтримуйте такі бесіди і намагайтеся триматися осторонь від пересудів.
Агресивні жарти
Дуже часто маніпулятор намагається “приховати” шпильки за ширмою звичайного жарту. Дайте йому зрозуміти, що вам вдалося прочитати прихований зміст його послання.
Попередження
Іноді людина, яка дійсно замишляє проти вас щось нехороше, може спробувати “переключити” вашу увагу на іншого “ворога”. Він знайде безліч доказів того, що якась третя сторона зацікавлена у вашому провалі. Ваше завдання – розпізнати подібні виверти або залучити на допомогу іншого колегу, який допоможе адекватно оцінити те, що відбувається.
Інна Сєвєрова
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас