СБУ підключилася до страхування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ підключилася до страхування

Кримінал
848
Співробітники СБУ і прокуратури провели обшуки в офісах Асоціації міжнародних автомобільних перевізників (АсМАП) і близької до неї страхової компанії «Перша». Правоохоронці шукають докази незаконного привласнення грошей керівництвом асоціації, в тому числі їх виведення до Росії. В асоціації ці звинувачення спростовують.
СБУ розкрила схему відмивання грошей через страхову компанію. «Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили в Києві механізм привласнення грошей керівництвом однієї з найбільших асоціацій автомобільних перевізників України», – повідомили в СБУ.
Правоохоронці встановили, що менеджмент асоціації регулярно відмивав гроші, отримані від вітчизняних перевізників у якості членських внесків, оплати за проходження курсів та тренінгів. «Керівники асоціації перераховували кошти страховій компанії за нібито надані послуги. Страховики через ряд фіктивних підприємств переводили їх у готівку та привласнювали разом з керівництвом асоціації. Протягом 2014-2016 років зловмисники привласнили понад 100 млн грн учасників асоціації», – оголосили в СБУ.
Обшуки були проведені в Асоціації міжнародних автомобільних перевізників (АсМАП) і страхової компанії «Перша», засновником якої є АсМАП. Обшуки відбувалися в Києві за адресою: вул. Коновальця, 11, де знаходяться і офіс асоціації, і департамент, що займається роботою з автоперевізниками СК «Перша».
СК «Перша» в 2015 році залучила 325,7 млн грн страхових премій (19-е місце, за даними журналу Insurance Top), а виплатила 73,3 млн грн (21-е місце). Основне джерело доходів – продаж «Зеленої карти» (52,7% премій, 171,9 млн грн). Великі суми залучалися також з ДСЦПВ (16,3%, 53 млн грн), ОСЦПВ (6,7%, 21,8 млн грн), страхування виїжджаючих за кордон (5,1%, 16,8 млн грн) і КАСКО (4,5%, 14,7 млн грн). Питома вага вихідного перестрахування – 28,5% (93,8 млн грн).
Співробітники СБУ стверджують, що посадові особи страховика виводили гроші до Росії: використовували нелегальний механізм «переуступки» прав страхування доставки вантажів афілійованій структурі з РФ.
Під час обшуків у офісах асоціації та страхової компанії, а також за місцем проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили документацію, яка доводить організацію фінансової угоди. «Співробітники спецслужби також виявили $190 тис., понад 100 тис. швейцарських франків, майже 600 тис. грн, більше ніж 28 тис. євро, велику кількість ювелірних виробів і незареєстровану зброю», – йдеться в повідомленні.
Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки), а також ч. 2 ст. 364-1 КК (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, якщо воно спричинило тяжкі наслідки). Максимальне покарання – позбавлення волі на строк до шести років.
Обшуки санкціонував Печерський районний суд Києва. «Обшуки проводяться в рамках розслідування кримінального виробництва, за матеріалами Держфінмоніторингу про легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом, розпочатого за ч. 2 ст. 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) і за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК», – зазначили в прокуратурі Київської області.
Корпоративні зв’язки
У своєму релізі СК «Перша» назвала обшуки перевіркою «в рамках загальнодержавної антикорупційної програми». При цьому в страховій компанії відмовилися від додаткових коментарів і не змогли розповісти FinClub суть претензій СБУ. Хоча іще в п’ятницю в компанії заявляли про «рейдерське захоплення» їхнього офісу.
Генеральний директор АсМАП Леонід Костюченко називає обшуки спробою дискредитувати асоціацію. «Зараз ми побачили черговий організований наступ на нашу діяльність. Хочу запевнити: ми відверто спілкуємося з правоохоронними органами щодо подій, які їх цікавлять. Ми надали усі необхідні документи, які дозволять спростувати наклеп, що міститься в рішенні Печерського суду. Більш того, я прийняв рішення ініціювати звернення до податкової служби щодо комплексної перевірки робіт нашої асоціації, щоб доповісти членам асоціації та перевіряючим структурам про нашу роботу», – сказав він.
Інтерес правоохоронців до страхової компанії може бути проявом корпоративного конфлікту. «Без тексту рішення Печерського суду складно робити будь-які висновки. Але якщо виходити з того, як розвивалася ситуація в п’ятницю, під час обшуків, то здається, що конфлікт саме між акціонерами», – сказав FinClub один зі співрозмовників на страховому ринку. Мажоритарними акціонерами СК «Перша» є АсМАП (24%) і дві фізособи, які володіють по 33,4722% акцій. За інформацією FinClub, цими акціонерами є голова правління СК Наталія Безбах і гендиректор АпМАП Леонід Костюченко.
Віктория Руденко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас