Економіка України вийшла з рецесії - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка України вийшла з рецесії - експерт

Казна та Політика
4371
Економіка України формально вийшла з рецесії, і її відновлення прискорюється, вважає член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.
“Дані показують, що економіка вже другий квартал поспіль демонструє тенденцію до зростання. Для українців відразу дві хороші новини: по-перше, формально ми вийшли з рецесії; по-друге, підсумки другого кварталу показують, що відновлення економіки прискорюється”, – сказав експерт, коментуючи дані Державної служби статистики України, зростання ВВП у другому кварталі на 0,6% до попереднього кварталу і на 1,3% – в річному вираженні.
Водночас Шапран прогнозує, що третій квартал для України буде не менш вдалим. “Турбує зниження активності в гірничо-металургійному комплексі і ціни на зернові, які зараз знаходяться на історичних мінімумах. Також варто зазначити, що плюс 1,3% зростання ВВП – це трохи менше, ніж прогнозували Національний банк і Мінекономрозвитку, і при невдалій кон’юнктурі експортних ринків Україна не зможе вийти ні на плюс 1%, ні на плюс 2%”, – додав він.
Експерт зазначив, що тренд ВВП в Україні на 90-95% формується під впливом руху цін на сировинних ринках, а національна економіка залишається нечутливою до дій виконавчої влади і поки надана сама собі.
Як повідомлялося, валовий внутрішній продукт України у другому кварталі 2016 року порівняно з попереднім, першим кварталом, з урахуванням сезонного фактору, зріс на 0,6% після падіння на 0,7% в першому кварталі в аналогічному вимірі.
У річному вираженні, порівняно з другим кварталом 2015 року, зростання ВВП України у другому кварталі 2016 року прискорилося до 1,3% після зростання на 0,1% кварталом раніше.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас