Що буде з Дорошенком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з Дорошенком

Кримінал
2311
Колишній голова правління банку «Михайлівський» потрапив за грати. Минулої п’ятниці поліція відправила Ігоря Дорошенка в СІЗО.
Фонд гарантування вкладів шукає спосіб компенсувати вклади за рахунок екс-керівництва та акціонерів банку, що лопнув. Ось схема, про яку «Мінфіну» розповів співробітник Фонду. «Можливо, буде прийнято політичне рішення: компенсувати втрати вкладникам «фінок»«Михайлівського». Ми пропонуємо таку модель. Фонд змінює правову позицію щодо вкладників фінкомпаній «Михайлівського», і повертає їм гроші в межах гарантованих 200 000, – сказав «Мінфіну» співробітник Фонду, який попросив не розкривати його ім’я. – Кримінальне провадження щодо акціонерів і керівників «Михайлівського» дозволяє заарештувати, а пізніше конфіскувати контрольоване ними майно та інші активи. Люди вони не бідні, а їх дії в банку можуть бути кваліфіковані, як мінімум, як шахрайство”.
Чи реально вибити компенсацію з керівництва банку? Так. «Я б починав з лінійних співробітників, – розмірковує в розмові з “Мінфіном” керуючий партнер адвокатської компанії “Соколовський і партнери” Владислав Соколовський. – Навряд чи вони підштовхували клієнтів підписувати договори з фінансовими компаніями без вказівки зверху». Така схема залучення депозитів – секрет Полішинеля. «Клієнт приносив гроші в банк “Михайлівський”, підписував договір і був свято переконаний, що він оформляє депозит в банку. Але на ділі це був договір з якимось ТОВ, – говорить керуючий партнер юридичної фірми “Можаєв і партнери” Михайло Можаєв. – “Михайлівський” при цьому виступав як третя особа, він просто відкривав рахунок для фінкомпанії-юрособи, як міг би це зробити для будь-якої фірми».
Прокуратура вже відкрила кримінальне провадження проти Дорошенка. Про це в кінці червня повідомив народний депутат Павло Різаненко. До минулої п’ятниці новин не було. Дорошенка затримали. Що далі?
Законодавство дозволяє притягнути до відповідальності будь-яких співробітників банку, причетних до його неплатоспроможності. Якщо прокуратура відкриє кримінальні провадження щодо рядових менеджерів банку, то вони цілком можуть піти на угоду зі слідством і в обмін на умовний термін розповісти, хто і як давав доручення. Наступний крок – провадження проти керівників середньої ланки, на яких вказали колишні менеджери відділень. Інструментів впливу у слідчих вистачає, тому показання середньої ланки допоможуть відкрити кримінальні провадження щодо вищого керівництва та акціонерів. І вже суд може врахувати їх щире розкаяння і бажання компенсувати втрати вкладників, скоротивши термін ув’язнення. «Для цього потрібна добра воля», – каже Соколовський.
Добра воля, як запевняє співрозмовник «Мінфіну» у Фонді, є. Він каже, що питання буде розглянуто на рівні адміністрації Петра Порошенка з залученням фінансових регуляторів і правоохоронних органів. “Всі чудово розуміють, що кожен окремо ошуканий вкладник не зможе судитися з Дорошенком (глава правління, а на момент ліквідації – акціонер банку «Михайлівський») або Поліщуком (до банкрутства банку – головний акціонер), але це може зробити держава», – пояснює співробітник Фонду.
Тим більше, якщо йдеться про компенсацію втрат держави на виплати вкладникам фінансових компаній. У законодавстві механізму компенсації вкладникам фінкомпаній немає. «Фонд не може виплачувати компенсації їх вкладникам, – категорично каже Можаєв. – Це прямо суперечить закону, і навіть якщо чиновники Фону гарантування все ж оголосять про такі виплати, це можна кваліфікувати як порушення законодавства, аж до перевищення посадових повноважень».
Про це ж говорить і юрист фірми «Sayenko Kharenko» Дмитро Василина. Фонду в будь-якому випадку доведеться вносити зміни в законодавство про систему гарантування вкладів. «Суть таких змін важко уявити – компенсація Фондом коштів, залучених компаніями, які не входять до системи гарантування вкладів і не виплачують регулярні внески, порушить базову логіку самої системи», – говорить він.
Але Соколовський зазначає, що Цивільний кодекс дозволяє громадянам вимагати у держави компенсації втрат, якщо з вини правоохоронців не знайдені винні. Тобто, знайти спосіб виплати вкладникам можна. І втрати бюджету наблизяться до мільярда гривень. Тоді менеджменту і акціонерам «Михайлівського» відкрутитися буде складно. «На них спустять всіх собак, адже мова йде не тільки про чималі гроші, але і про «чистоту мундира» фінансових регуляторів: у них під носом збудували величезну фінансову піраміду! – обурюється співробітник Фонду. – І за це хтось повинен буде відповісти: або Дорошенко, або регулятори».
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас