АМКУ завдав величезного удару по корупції, - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ завдав величезного удару по корупції, - юрист

Казна та Політика
1973
Антимонопольний комітет України (АМКУ) завдав величезного удару по корупції. Таку думку висловив Денис Ситник, керівний партнер юридичної компанії “Ситник і партнери”, яка протягом кількох років тісно співпрацює з АМКУ, йдеться в статті “Уцілілі технократи в уряді” журналіста Андрія Войтенка.
“Якщо у нього (глави АМКУ Юрія Терентьєва, – ред.) вистачить сил продовжити розпочаті реформи, у економіки України з’явиться шанс на розвиток”, – вважає аналітик консалтингової компанії AUSTIN Євген Романко.
Керівний партнер юридичної компанії “Ситник і партнери” Денис Ситник в свою чергу зазначив, що з приходом нової команди державних уповноважених і глави АМКУ Юрія Терентьєва, Антимонопольний комітет України істотно активізував свою роботу в напрямку боротьби з порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції. У тому числі і в сфері державних (публічних) закупівель.
“Державні закупівлі є однією з найбільш корумпованих сфер в Україні. З метою зниження рівня корупції та збільшення конкуренції, при взаємодії з АМКУ, 25 грудня 2015 року, був прийнятий Закон України “Про державні закупівлі”. З 1 серпня 2016 року Закон вступив в силу для всіх учасників. Законом передбачається розширення системи електронних закупівель ProZorro на всю територію України, та електронна система оскарження результатів закупівель. Крім того, АМКУ активно працює над підвищенням прозорості механізму накладення штрафів за порушення антимонопольного законодавства. 31 травня 2016 року АМКУ затвердив довгоочікувані бізнесом рекомендаційні роз’яснення “Про застосування положень частини 2,5 і 6 статті 52 Закону України “Про захист економічної конкуренції”, частин 1 і 2 статті 21 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції”. Це дуже важливо для бізнесу, так як підприємці отримали право оскаржувати розмір штрафів в суді, а суди – скасовувати їх у разі неправомірного накладення. Це величезний удар по корупції, яка панувала в АМКУ до недавнього минулого”, – констатує юрист.
У свою чергу глава АМКУ Юрій Терентьєв пояснив, що однозначно підтримує необхідність відкритої публікації рішень АМКУ, тому що це – нормальна практика і можливість попередити порушення в майбутньому.
“Суб’єкти господарювання, нарешті, зрозуміють, що саме Комітет вважає порушеннями, зрозуміють, яка практика є недоцільною, і, відповідно, зможуть поводитися належним чином”, – заявив глава АМКУ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас