Для українців знизили тарифи на "комуналку": кому пощастило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для українців знизили тарифи на "комуналку": кому пощастило

Особисті фінанси
1829
У Черкасах, Сумах та Києві для деяких споживачів НКРЕКУ майже на 10% знизили тарифи на гарячу воду і опалення з 1 вересня. Як пояснили в комісії: частина теплоелектроцентралей (ТЕЦ) провели реконструкцію і знизили споживання газу. В результаті собівартість підігріву води і генерації тепла знизилася і тарифи переглянули.
Газ – дорого, вугілля – дешевше, атомна енергія – майже даром
З 2014-го року тарифи на гарячу і холодну воду, електроенергію, газ та опалення встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Постачальники енергоресурсів з усієї України направляють в комісію свої розрахунки, в яких обґрунтовують собівартість енергоресурсів. Після дані стверджує НКРЕКУ.
Наприклад, в Тернівці Дніпропетровської області опалення одного квадратного метра без лічильника обійдеться в 15 гривень. Як розповів в.о. директора Тернівського Житлово-комунального підприємства Ігор Заярний, для генерації тепла компанія використовує вугілля, який “Павлоградвугілля” продає фактично за собівартістю.
“Дійсно, тепло у нас відносно недороге. Генерація тепла відбувається за рахунок вугілля. У нас зараз є можливість купувати вугілля майже за собівартістю у “Павлоградвугілля”, – розповідає чиновник.
У той же час компанія “Криворіжтепломережа” використовує для генерації тепла газ – підігрів одного квадратного метра коштує 42,2 гривні. А в місті-супутнику Южно-Української АЕС тепло виробляють за допомогою атомної енергетики. Вартість обігріву одного квадратного метра всього 4,91 гривні.
Таким чином, опалення двокімнатної квартири площею 50 квадратних метрів у Тернівці обійдеться в 750 гривень, а в Південно-Українську – всього 245,5 гривні.
В кінці червня НКРЕКУ прийняла рішення знизити тарифи на “комуналку” для шести своїх ліцензіатів. ТЕЦ провели реконструкцію і знизили споживання дорого газу за рахунок вугілля. “Реконструкція обладнання теплоелектроцентралей дозволила збільшити частку вугілля у виробництві теплової енергії для потреб населення і таким чином зменшити відповідні тарифи”, – пояснили в комісії. У Черкасах вартість тепла в середньому знизилося на 10%, в деяких районах Києва – на 9%, в Сумах – на 0,5%.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев упевнений, що реконструювати і модернізувати ТЕЦ необхідно, однак грошей на це немає. Крім того, за словами експерта в енергетичній сфері, на даний момент тарифоутворення працює по системи “Витрати +”, тобто компанії розраховують вартість виробництва енергії і на основі цих розрахунків НКРЕКУ встановлює тарифи. Ця система, впевнений Рябцев, не стимулює постачальників енергоресурсів знижувати собівартість своїх послуг.
Крім того, гроші, які держава виділяє на субсидії, потрапляють постачальникам послуг. Адресна допомога та монетизація субсидій буде стимулювати українців споживати менше енергоресурсів, а компанії – знижувати собівартість виробництва, вважає Рябцев.
Для реконструкції ТЕЦ необхідно інвестувати мільйони гривень. Інвестиційні програми також стверджує НКРЕКУ, найчастіше компанії витрачають гроші на безкоштовні теплові лічильники.
“В інвестиційних програмах першочерговими визначено заходи, спрямовані на досягнення 100% оснащення споживачів в багатоквартирному житловому фонді приладами комерційного обліку теплової енергії”, – повідомляють в Нацкомісії.
Що таке монетизація субсидій і коли її введуть
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик ще кілька місяців тому анонсував введення монетизації субсидій в Україні. “Пробним”, відповідно до планів чиновника, повинне стати місто Калуш Івано-Франківської області (Насалик з 2006-го працював у цьому місті мером).
На даний момент субсидія нараховується на соціальну норму, а гроші переводять на рахунки постачальників послуг. Після монетизації гроші будуть переводити на рахунок конкретної сім’ї в “Ощадбанку”. Банк видасть спеціальну карту, якою можна буде оплачувати рахунки за гарячу воду та опалення. Якщо сім’я використовує менше енергоресурсів, ніж передбачено соціальною нормою, “залишок” віддадуть на руки.
Як зазначає міністр, за опалювальний сезон ця сума може досягти 10 тисяч гривень. Соціальна норма для газу – 1200 кубометрів за опалювальний сезон (6 місяців). Розмір субсидії залежить від доходу сім’ї. Наприклад, якщо сім’я платила за всю “комуналку” 400 гривень (15% від свого доходу), незважаючи на те, скільки витрачали газу – 900 кубометрів за опалювальний сезон, або 1200 – платити все одно треба 400 гривень. Така схема, як кажуть в Міненерго, не стимулює українців економити енергоносії.
До речы, в 2016-му році на субсидії з державного бюджету виділили більше 40 мільярдів гривень. “Знижку” на комуналку отримають 7 мільйонів сімей, а це майже кожен третій українець.
Якщо проект монетизації затвердять в Кабінеті міністрів і успішно реалізують в Калуші, можливо, що незабаром за допомогою цієї моделі будуть монетизувати субсидії у всій Україні. Вже зараз, як каже міністр енергетики, цю ідею підтримав міністр соціальної політики Андрій Рева.
Як економити вже зараз
У Національному екологічному центрі України підрахували, запровадивши всі заходи з енергозбереження, платити за тепло можна на 50-70% менше. Правда, як говорять експерти, платити менше зможуть тільки ті, хто дійсно почав економити і до опалювального сезону утеплив свою оселю.
У Кабміні радять: будь-яка українська сім’я (або ОСББ) може звернутися в один з трьох банків ( “Ощадбанк”, “Укрексімбанк” або “Укргазбанк”) з проханням надати кредит на заходи з підвищення енергоефективності: купити не газовий котел, встановити нові вікна або утеплити стіни. Частину кредиту (від 30% до 70%) компенсує держава, а другу частину можна погашати протягом 3-х років. З 2016-му році на такі кредити планують витратити близько 8 мільярдів гривень. У деяких містах ще 10-30% кредиту погашають за рахунок бюджету міста (на даний момент кредити тимчасово не видають).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас