У Росії занервували, що Україні взимку не вистачить газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії занервували, що Україні взимку не вистачить газу

Енергетика
4404
Україні може не вистачити газу на зиму. Про це заявив заступник глави департаменту зовнішньоекономічної діяльності російського “Газпрому” Віктор Валов.
За його словами, російська газова монополія стурбована рівнем закачування в українські підземні сховища газу (ПСГ) – на даний момент в них на 2,2 млрд кубометрів газу менше, ніж у минулорічний сезон заповнення.
“У разі холодної суворої зими Україна може не забезпечити обсяг транзиту газу через свою територію споживачам Західної Європи”, – вважає Валов.
Глава “Газпрому” Олексій Міллер на початку літа також висловлював стурбованість темпами наповнення українських ПСГ. За його словами, добовий обсяг закачування повинен був бути збільшений в 2,5 рази.
Станом на 10 серпня в українських сховищах було 11,237 млрд куб. м газу (ПСГ заповнені приблизно на 36%). Рік тому резерви становили 13,415 млрд кубометрів. НАК “Нафтогаз України” при цьому заявляє, що з огляду на зниження споживання газу на опалювальний сезон Україні вистачить 14 млрд “кубів”.
“Газпром” же нервує через самого факту, що він контролює не весь ланцюжок і що взагалі від України щось залежить, каже політолог Ігор Юшков. На думку експерта, російський холдинг подає сигнал Європі, натякаючи на необхідність початку чергових тристоронніх переговорів щодо газу на рівні міністрів. Такі переговори теж уже стали традицією і починаються, як правило, за кілька місяців до старту опалювального сезону. Політолог вважає, що російська газова монополія таким чином хоче убезпечити себе від можливих претензій, заздалегідь попереджаючи про можливі ризики.
Крім того, нагадування про ризики транзиту через Україну – улюблений прийом “Газпрому” в полеміці з приводу альтернативних маршрутів транспортування газу. На даний момент таких два: “Північний потік – 2” і “Турецький потік”.
Перший проект уже викликає активну протидію з боку ряду країн Європи та знову-таки Україна, якій він загрожує втратою транзитних доходів (екс-прем’єр Арсеній Яценюк оцінював їх у $ 2 млрд на рік). Крім того, Єврокомісія вважає, що “Північний потік – 2” може не вкладатися в норми Третього енергетичного пакета ЄС. “Турецький потік” Москва і Анкара оживили буквально днями, запуск першої гілки запланований на другу половину 2019 року.
Як відомо, газ з українських ПСГ частково використовується для забезпечення зростаючого попиту європейських клієнтів “Газпрому” в пікові періоди опалювального сезону.
Взимку 2015-2016 років Україна змогла взагалі обійтися без закупівлі газу в Росії. Правда, в основному це пояснювалося теплою погодою, помітно, що знизило споживання (яке було викликано обвалом промисловості) і поставками газу по реверсу з Європи.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас