Система відеофіксації порушень дорожніх правил: як це буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Система відеофіксації порушень дорожніх правил: як це буде

Казна та Політика
2113
14 липня 2015 року Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”, яким передбачалося створення системи автоматичної фіксації порушень ПДД.
Простою мовою: тепер за водіями стежитимуть відеокамери, які будуть фіксувати всі порушення ПДР.
Раніше міністр МВС Арсен Аваков написав у себе на сторінці в Facebook про те, що в Києві та Одесі запустився пілотний проект системи автофіксації порушень ПДР.
Міністр навіть похвалився на презентації, що за шість годин роботи три камери зафіксували порушень на 3 млн грн.
“Будьте уважнішими, зовсім скоро буде працювати не пілот – і будуть нараховуватися не умовні штрафи, а реальні – без участі поліцейського. Включаємо самодисципліну!”, – Написав Аваков на своїй сторінці в Facebook.
І багато таких камер?
Поки три: одна в Києві на вулиці О. Теліги, 61 і дві в Одесі на транспортній розв’язці “Конюшиновий міст”.
Після того, як пілот завершиться, камери будуть розміщені по всій країні.
“Визначення кількості і місць установки комплексів автоматичної фіксації правопорушень буде здійснюватися з урахуванням стану аварійності на автошляхах та вулицях населених пунктів, наявності аварійно-небезпечних ділянок та місць концентрації дорожньо-транспортних пригод”, – відповіли в МВС.
Що це за система і як вона буде працювати?
Система по-суті замінює поліцейських на дорогах відеокамерами, які, як ви розумієте, будуть менш поступливими.
“Для забезпечення ефективного функціонування системи автоматичної фіксації правопорушень планується використання сучасних технічних засобів фотовідеофіксації, які крім того, оснащені пристроями інфрачервоного підсвічування, що дозволяє здійснювати фотовідеофіксацію в цілодобовому режимі”, – повідомили в МВС.
Камера фіксує перевищення швидкості, після чого інформація про порушення передається в центр обробки даних Національної поліції.
“Отримана інформація обробляється оператором – поліцейським, з використанням наявних баз даних МВС. В результаті обробки виноситься електронне адміністративне постанова, яка в подальшому буде направлятися власнику транспортного засобу”, – так принцип роботи описував Аваков.
Тобто, власник транспортного засобу може порушити і його ніхто не зупинить, але через якийсь час йому на пошту прийде постанова з інформацією про штраф, який він повинен сплатити.
Крім того, з початку року кожному власнику водійських прав нараховується 150 балів, з яких будуть вираховувати за кожне порушення.
А якщо бали закінчаться?
Якщо бали закінчаться, тоді доведеться оплачувати штраф, який прийде поштою на адресу реєстрації або проживання фізичної/юридичної особи. Крім того, власник може звернутися в Нацполіцію, щоб інформація про правопорушення приходила йому в вигляді СМС або на електронну пошту.
До речі, в разі сплати 50% розміру штрафу протягом п’яти банківських днів з дня вручення постанови, така постанова вважається виконаною.
Машину відберуть, якщо я не сплачу штраф?
У разі несплати штрафу і пені протягом 30 днів, постанова про накладення штрафу попрямує до виконавчої служби, після чого стягненням штрафу в примусовому порядку буде займатися державний виконавець. Крім того, стягується пеня в подвійному розмірі штрафу.
Держвиконавець, як відомо, може накласти арешт на майно боржника, опечатувати, вилучати, передавати таке майно на зберігання та реалізовувати його в установленому законодавством порядку.
Проблема може виникнути, якщо у виконавчій службі вирішать оголосити автомобіль в розшук.
“Автомобіль можуть оголосити в розшук за 200 гривень. Така практика є в Україні багато років. Надалі, інформація про те, що ваш автомобіль знаходиться в розшуку, передається в поліцію. Ваш автомобіль зупиняють і відправляють на штраф-майданчик. На штраф-майданчику за ваш автомобіль будуть брати по 200 гривень в день “плюс” евакуатор 800 гривень. І ви нічого не зможете зробити”, – пояснює глава Громадської організації” Дорожній контроль “Ростислав Шапошников.
А якщо за кермом був, наприклад, друг?
Тоді власник транспортного засобу або особа, яка ввезла транспортний засіб на територію України, звільняється від відповідальності. Головне, щоб протягом 14 днів з моменту отримання штрафу, особа, яка була за кермом, звернулося в Нацполіцію. Можна і по телефону.
Згідно зі статтею 53 закону “Про дорожній рух”, юридичні та фізичні особи мають право зворотної вимоги до особи, яка керувала транспортним засобом в момент вчинення правопорушення.
При цьому в законі нічого не говориться про те, чи має право звернутися в Нацполіцію власник автомобіля і на кого буде покладено штраф, якщо протягом 14 днів людина, яка керувала автомобілем не повідомить Нацполіцію про те, що це він порушив ПДР.
Якщо я живу не за місцем реєстрації?
Тут все складно. У МВС посилаються на статтю 34 закону “Про дорожній рух”, згідно з яким власники транспортних засобів зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом 10 днів після придбання, митного оформлення, отримання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів .
Тобто, зазначені особи в разі зміни свого місця проживання можуть звернутися до відповідних органів МВС, які здійснюють реєстрацію транспортних засобів, для перереєстрації належних їм транспортних засобів.
“При цьому в реєстраційних документах транспортного засобу буде вказано актуальну адресу його власника, на який і будуть направлятися постанови про адміністративні правопорушення”, – відповіли в МВС.
Але враховуючи, що напевно не всі водії перереєстрували транспортні засоби, проблема все одно виникне. І якщо ви знімаєте квартиру в Києві, а зареєстровані в Запоріжжі, то листи зі штрафами будуть приходити на ваш запорізький адресу.
І якщо там ніхто не перевіряє пошту, постанова про штраф може пролежати до того моменту, поки за вас не візьметься виконавча служба.
Гаразд, а такі системи є в інших країнах?
Так, в ряді західних країн “побутове” перевищення швидкості фіксують саме камери, а не звичні українським водіям люди зі смугастими палицями, які стоять уздовж доріг. Система автоматичної фіксації порушень ПДР працює в Великобританії, Чехії, Польщі, Німеччини, і інших європейських країнах.
“Система побудована так, що фотографується водій, який сидить за кермом, по базі даних звіряють його фотографію і обчислюють безпосередньо людини, який порушив і тоді на нього звіряють штраф”, – говорить Шапошников.
Це щось нове для України?
Не зовсім. На жаль, попередній досвід системи автоматичної фіксації порушень ПДР був швидше негативним, ніж позитивним.
Першу спробу ввести автоматичну фіксацію порушень ПДР в Україні зробив в 2008 році нинішній Генпрокурор Юрій Луценко, будучи міністром МВС.
Система дала збій вже на наступний рік, коли штрафи, які приходили на адресу водія, стали оскаржувати через суд.
“Я був першим в Україні, хто в 2009 році в судовій інстанції довів, що” листи щастя” не були законні і вже потім, на підставі цього рішення суду, інші суди масово стали скасовувати такі довідки. В подальшому ГПУ видала припис про заборону такої практики “, – повідомив Шапошников.
Він зазначає, що згідно з конституцією України, відповідальність має індивідуальний характер.
“У даній ситуації у винесенні рішення про вину, за перевищення швидкості зокрема, виноситься щодо власника транспортного засобу, а не людину, яка скоїла порушення. Це не конституційно. Така ось у нас Конституція”, – додав він.
Через це у 2010 році Конституційний суд визнав незаконною систему автоматичної фіксації порушень ПДР.
Система пропрацювала два роки, до того моменту, поки Конституційний суд України не прийняв рішення визнати її незаконною.
Подібне не трапиться в цей раз?
Точно невідомо. У Міністерстві, наприклад, заявляють, що розвиток ситуації в цьому напрямку сьогодні важко прогнозувати.
“Реалізація пілотного проекту з автоматичного контролю швидкості руху транспортних засобів потрібна для відпрацювання не тільки технічних аспектів, але і використання отриманих результатів для розробки відповідних нормативних документів, що регламентують порядок використання цієї системи Національною поліцією”, – відповіли в МВС.
На думку МВС, завдяки тому факту, що система почала працювати в пілотному режимі, є шанс мінімізувати всі ризики.
Глава “Дорожнього контролю”, вважає, що система протримається максимум рік.
“Як тільки почнуть виписувати “листи щастя”, вони автоматично стануть незаконними і будь-який громадянин і будь-який водій зможе їх оскаржувати і в суді. Ця система протримається півроку – максимум рік, як це було в попередній раз. Коли почнеться масова практика виписування штрафів і їх заперечування, тоді ця система накриється мідним тазом “, – вважає Шапошников.
За його словами, щоб система автоматичної фіксації відповідала Конституції, потрібно розробити новий вид стягнення.
“Це не повинно бути адміністративне стягнення, оскільки адміністративне, як і кримінальне – індивідуально і відповідає тільки той, хто зробив. У даній ситуації я думаю, можливо, було б придумати систему, по якій накладається не адміністративне стягнення, а громадянське. Це було б не в порядку визнання людини винним в якомусь вчинку, а накладення на нього певних фінансових санкцій без визнання його провини. у Штатах є поняття “громадянського штрафу”, який не несе для вас як для водія ніякої негативної історії. Тоді можна було б обійти цю норму індивідуалізації накладення адміністративних санкцій “, – говорить він.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас