Введення електронних декларацій для чиновників опинилося під загрозою зриву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення електронних декларацій для чиновників опинилося під загрозою зриву

Казна та Політика
754
Запуск електронної системи декларування для чиновників, намічений на понеділок, 15 серпня, – під загрозою зриву.
Процес застопорився на етапі отримання атестата держекспертизи. Її повинні провести до 12 серпня, але на сьогоднішній день ще не визначили компанію, яка повинна її проводити.
“Перед запуском система повинна отримати атестат на комплексну систему захисту інформації від Держагентства з спеціального зв’язку та способам захисту інформації (ДССЗЗІ). Без цього атестата система не має права працювати з персональними даними. Немає атестата ДССЗЗІ – з даними із системи не можна піти до суду і спробувати покарати чиновника, який зарвався”, – пояснює розробник системи Дмитро Чаплинський.
Розробники і НАПК запевняють, всю необхідну документацію давно передали в Держагентство. Але там документів нібито не отримували: “Не дивлячись на вжиті заходи і проведені робочі зустрічі з представниками НАПК, на сьогоднішній день укладено угоду між замовником держекспертизи і організатором експертизи. Як наслідок, експертною установою не отримано необхідне обладнання, програмне забезпечення та комплект документації, що унеможливлює проведення держекспертизи і може привести до відстрочення термінів введення в експлуатацію системи”, – кажуть у відомстві.
Втім, за словами глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, систему можуть запустити і без атестата. Тобто формально вона запрацює в термін, але в режимі нелегітимної тестової експлуатації
“Швидше за все, зроблять так, що сертифікат на систему дадуть через місяць, і за цей місяць всі “потрібні люди” подадуть дані, тобто формально виконають вимогу закону і уникнуть покарання, – вважає Шабунін. – Чиновники можуть взагалі відмовитися давати інформацію про себе в незахищений реєстр, можуть оскаржити в суді результати майнової перевірки, можуть оскаржити саме рішення НАПК про запуск системи і так далі – правових наслідків роботи системи онлайн-декларування в режимі дослідної експлуатації безліч”.
Тим часом в Мін’юсті заспокоюють і сподіваються, що до 15 серпня всі питання все ж вдасться вирішити.
Відзначимо, впровадження електронного декларування є одним з умов надання безвізового режиму з ЄС і отримання чергового траншу МВФ.
Нагадаємо, якщо чиновник в декларації прибрехав на суму до 138 тис. грн – все обійдеться дисциплінарним стягненням. У разі невідповідності до 345 тис. грн – штраф 17-43 тис. Якщо недостовірність відомостей буде більше 345 тис. грн – штраф до 51 тис. або до двох років в’язниці.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас