Нацбанк прокоментував рівень інфляції в липні 2016 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк прокоментував рівень інфляції в липні 2016 року

Казна та Політика
659
Прискорення у липні споживчої інфляції до 7.9% у річному вимірі є очікуваною і відповідає прогнозу, опублікованому в Інфляційному звіті (липень 2016), що передбачає повернення цього показника до 12% на кінець 2016 року.
Дефляцію у липні, як і минулого місяця, забезпечила зниження базового ІСЦ та здешевлення сирих продовольчих товарів.
“Цього місяця подешевшали імпортовані товари, зокрема транспортні засоби, фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання, аудіотехніка, фотоапаратура та обладнання для оброблення інформації. Це відбулося в результаті зміцнення курсу гривні в попередні місяці, зниження інфляційних очікувань та слабкого попиту. Ці ж фактори, підсилені впливом сезонного чинника, зумовили і відчутне падіння цін на одяг та взуття” – йдеться у повідомленні.
Ціни на сирі продовольчі товари знизилися на 1.7% м/м насамперед за рахунок істотного здешевлення овочів борщового набору нового сезону, а також окремих видів фруктів. Вони подешевшали завдяки їх високій пропозиції, у тому числі за рахунок сезонного розширення внутрішнього виробництва. Водночас зниження цін за цією категорією було дещо меншим, ніж очікувалося.
Адміністративно-регульовані ціни зросли в липні менше, ніж ми очікували, – на 1.6% м/м. Це пояснюється насамперед не повним відображенням підвищення тарифів на гарячу воду. В окремих регіонах було відсутнє централізоване постачання гарячої води, відповідно після відновлення її постачання в статистиці має бути відображено залишок зростання тарифів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас