Українське небо заполонили контрабандні дрони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українське небо заполонили контрабандні дрони

Кримінал
742
В Україні зростає попит на літаючі дрони на радіокеруванні – квадрокоптера. Тільки апаратів і комплектуючих фірми DJI щомісяця продається на $ 450 тис., але легально при цьому завозиться лише чверть техніки, розповів генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) Юрій Пероганич.
За його даними, за перше півріччя 2016 року в Україну було легально поставлено лише близько трьохсот квадрокоптера DJI на суму приблизно $ 400 тис. Обсяг контрабандного імпорту аналогічної моделі при цьому склав близько $ 1,7 млн.
Зателефонувавши в одну з фірм, яка займається поставками до нас безпілотних літальних апаратів, журналіст виявив, що потенційним клієнтам пропонують привезти практично будь-які товари за різними схемами – офіційно з розмитненням і документами, просто з розмитненням на вашу компанію, з розмитненням на їхню компанію, і, найцікавіше, без розмитнення і документів.
Як везуть
За останньою схемою товар летить літаком до Польщі, а звідти на машині приїжджає в Україну, чарівним чином минаючи митні пости, скажімо, під виглядом шкарпеток або зеленого горошку. Також поставки активно йдуть з Угорщини і РФ. Найчастіше, це дрони призначені для Америки і Європи.
Клієнт в цьому випадку сплачує готівкою і отримує на руки товар без будь-яких документів. Відповідно ніякі мита і ПДВ не сплачуються, а державний бюджет, відповідно, недоотримує солідні суми.
“Квадрокоптери – непростий товар. Він повинен проходити складні процедури сертифікації в Укрчастотнагляд, НКРЗІ, Службі експертного контролю України, СБУ. Ці служби повинні видати свої дозволи і тільки після цього квадрокоптери можна завести в країну легально”, – зазначив cооснователь компанії Fly Technology (єдиний “білий” імпортер апаратів DJI) Костянтин Ладуренко.
Знайти контрабандні квадрокоптери в інтернеті легко, там є навіть моделі, заборонені до експлуатації на території України. А ціни на них помітно нижче, ніж у офіційних продавців – приблизно на 20%. Але всієї необхідної документації (справжньої) на них, природно, не буде.
Навіщо потрібні
Купують безпілотники українці не тільки для розваг. Їх вже активно освоюють в логістиці, аграрії, а також військові. При цьому, на відміну від інших країн, правила їх використання українським законодавством не прописані, а визначити кінцевого власника зараз нереально.
“Для мінімізації нелегальних поставок, необхідно відстежувати переміщення квадрокоптера з моменту потрапляння в Україну і безпосередньо до кінцевого покупця. Потрібно також зайнятися питанням про стандартизацію користування безпілотниками. У всьому цьому ми готові допомогти держорганам з розробкою всієї необхідної законодавчої документації”, – зазначив Юрій Пероганич.
На даному етапі, як зауважив Костянтин Ладуренко, їх звернення до Фіскальну службу та Службу безпеки, поки що ні до чого не приводять, і поставки контрабандного товару йдуть в Україну повним ходом.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас