Данилюк: Україна співпрацює з МВФ не заради грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилюк: Україна співпрацює з МВФ не заради грошей

Казна та Політика
1273
Україна на даний момент не відчуває критичної потреби в грошах Міжнародного валютного фонду (МВФ), однак співробітництво з фондом потрібно продовжувати. Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк в інтерв’ю “Новому часу”.
“Питання зараз не в грошах, які потрібні від МВФ. Наші резерви на стабільному рівні. У нас зараз немає критичної потреби в грошах, але вона може виникнути через кілька місяців. Ми взаємодіємо з МВФ не заради грошей”, – сказав Данилюк.
Він нагадав, що на початку 2014 року складно було передбачити, що Україні можуть дати гроші.
“Наша економіка втратила 25% через агресію Росії. Все це призвело до дуже серйозних наслідків. МВФ підтримали нас в тій складній економічній ситуації. При цьому, вони розраховують, що до кінця програми ми можемо бути самодостатніми”, – пояснив Данилюк
За його словами, зараз взаємодія з МВФ – це сигнал інвесторам, що Україна рухається за програмою реформ.
“Це наша програма, але наш партнер з нею згоден і позитивно її оцінює і тому підтримує нас фінансово. Кожен транш – це дуже важливий сигнал для інвесторів, що ми прогресуємо”, – вважає Данилюк.
Як повідомлялося, відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 17,11 млрд за поточним курсом) з першим траншем в $ 5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько $ 1,63 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($ 0,61 млрд).
У той же час Україна змогла отримати лише перші два транші. Частина першого в розмірі $ 2,7 млрд пішла уряду для підтримки держбюджету, тоді як одержувачем інших засобів традиційно став Нацбанк.
Національний банк України (НБУ) сподівається на отримання чергового траншу кредиту МВФ в рамках програми EFF в кінці серпня 2016 року. В цілому, до кінця року НБУ очікує отримати два кредитних траншу МВФ загальним обсягом $ 2,7 млрд.
Раніше, в поточному місяці, міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв про можливе отримання Україною до кінця року трьох кредитних траншів МВФ загальним обсягом $ 4,3 млрд.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас