Плата за популізм: як закрити злочинцям лазівку до свободи, створену "законом Савченко" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плата за популізм: як закрити злочинцям лазівку до свободи, створену "законом Савченко"

Кримінал
825
Розпіарений свого часу “закон Савченко” привів до сумних наслідків. На свободу вийшли тисячі засуджених за тяжкі злочини, багато з яких встигли знову засвітитися в кримінальній хроніці. Правоохоронці та частина народних депутатів б’ють на сполох, але чи вдасться скасувати сумнозвісний закон?
Спірна мотивація
Так званий закон Савченко є втіленням популізму, за який завжди доводиться платити. Верховна Рада прийняла закон “Про вдосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув’язнення в строк покарання” в листопаді 2015 року. Вже в кінці грудня він вступив в силу. Його коротка суть: один день в слідчому ізоляторі зараховується за 2 дня колонії.
Зрозуміло, закон Савченко до звільненому з полону нардепу має опосередковане відношення. Його фактичними авторами є народні депутати Леонід Ємець (“Народний фронт”), Андрій Кожем’якін ( “Батьківщина”), Іван Крулько (“Батьківщина”) та інші. Але навіть формальна причетність до закону Савченко, яка тоді ще перебувала в російській в’язниці, забезпечила ініціативи підтримку в парламенті і в цілому позитивне ставлення в суспільстві. Хоча ще тоді багато експертів, правоохоронці і нардепи попереджали: наслідки можуть бути непередбачуваними.
На перший погляд, мотиви авторів законопроекту шляхетні. Навряд чи хтось стане сперечатися з тим, що умови утримання підозрюваних в українських СІЗО, м’яко кажучи, не відповідають європейським стандартам.
“У СІЗО часто нелюдські умови. До сих пір є таке явище, як “40 осіб на 20 метрів”. До цих пір в камерах жахливі умови. І фактично приміщення навіть винних людей в такі камери порушує їх права”, – прокоментував народний депутат від “Народного фронту”, юрист Георгій Логвинський.
У своїх виступах ініціатори “закону Савченко” часто апелювали до того, що він змусить правоохоронців швидше проводити розслідування, а не “маринувати” людей в СІЗО. Втім, аргумент спірний – термін перебування в СІЗО на час слідства і так обмежений процесуальними нормами.
Звільнені повертаються за ґрати
На тому етапі в нюанси мало хто вник, і замість реформування пенітенціарної системи укладених почали безконтрольно випускати на свободу. Прописати хоча б коло осіб, що не підпадає під дію закону, ніхто чомусь не додумався. Результат – який є. За даними Міністерства юстиції, до серпня по так званому закону Савченко були звільнено 6 596 ув’язнених. З них майже 900 осіб свого часу засудили за навмисне вбивство, більше 500 – за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, близько 700 – за зберігання або збут наркотиків і так далі.
Картинка вимальовується зовсім не райдужна. Особливо, якщо подивитися на рівень рецидиву серед звільнених. Закон діє трохи більше півроку, а 80 вийшли на свободу вже знову за гратами. Тільки по Києву – 55 осіб. Наприклад, в квітні правоохоронці затримали чоловіка, який зґвалтував і вбив двох жінок у Вінницькій області. Виявилося, що він лише нещодавно звільнився через “закон Савченко”. І подібних випадків десятки. Проте, сама Савченко вважає закон “ідеально правильним”. Правда, навряд чи родичі жертв рецидивів оцінять настільки “послідовну” позицію.
Є й інша сторона: ті, що вийшли на свободу загрожують правоохоронцям, які колись засадили їх за ґрати. “Від моїх колег надходить дуже багато такої інформації. Кілька років тому з великими труднощами вони довели вину певних осіб. Ті отримали тривалі терміни. Тепер же вони виходять на свободу і загрожують співробітникам правоохоронних органів. А уявіть, як свідкам, потерпілим?” – Зазначив колишній керівник Управління кримінальної розвідки Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України, полковник міліції, почесний член International Police Association Валерій Кур.
Він, до речі, переконаний, що за “законом Савченко” криються не тільки популізм і юридична безграмотність.
“Судячи з усього, цей закон – не просто помилка. У ньому вбачається і корупційна складова. Можливі комбінації. Це може бути спроба домогтися звільнення певної людини. Або це добре спланована операція по звільненню групи впливових людей, які з тих чи інших причин опинилися в місцях позбавлення волі”, – вважає Кур.
Звичайно, довести це практично нереально. Але для довідки: кілька “видних” особистостей дійсно вийшли на свободу по “закону Савченко”. Наприклад, “суддя-колядник” Ігор Зварич і нардеп-вбивця Віктор Лозинський.
Скасування або поправки?
Можна нескінченно довго шукати відповідь на питання “хто винен?” Але питання “що робити?” і далі ігнорувати не вийде. Днями нардеп від “Народного фронту” і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко висловив надію, що в вересні парламент підніме питання скасування “закону Савченко”. Однак, судячи з усього, на відміну закону в Раді особливих надій не покладають. Йдеться максимум про внесення в нього правок.
“Скасувати його ні практично, ні теоретично вже неможливо. Закон проголосований, підписаний президентом Петром Порошенком. Закон вступив в силу. Потрібно було спочатку з обережністю підходити до цього закону. Назад дороги немає. Єдиний вихід – правки. Мій комітет готовий їх розглянути”, – прокоментував “Обозревателю” народний депутат від Блоку Петра Порошенка, перший заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан.
Такої ж думки дотримуються і в інший коаліційної фракції – “Народному фронті”. Так що швидше за все голосів за скасування закону все ж не вистачить.
“Потрібно вирішувати не тільки проблему “закону Савченко”, а й проблему, пов’язану з утриманням підозрюваних. Думаю, голоси розділяться, і закон скасувати не вдасться. Але він обов’язково буде доопрацьовуватися. Закон, м’яко кажучи, не ідеальний. Знаю, що Міністерство юстиції вже підготувало певні правки. Швидше за все, вони будуть стосуватися того, що під дію “закону Савченко” буде підпадати тільки певна категорія осіб. Або, навпаки, будуть визначені виключають категорії “, – зазначив Логвинський.
Наприклад, якщо до виключає категорії віднесуть осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини, це дещо знизить градус напруження і істотно полегшить життя правоохоронцям.
Аліна Купцова
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас