Як уберегти гроші від банкопаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як уберегти гроші від банкопаду

Кредит&Депозит
1229
Із початком традиційної осінньої бізнес-активності українці все частіше замислюються, де можна надійно зберігати заощадження. Тим більше, як показала економічна обстановка початку року, банкопад у країні триває, тому людям потрібно враховувати всі ризики, обираючи фінустанову для співпраці. Журналісти поспілкувалися з фінаналітиками та з’ясували, як правильно перевірити стабільність банку.
ВІДСОТКИ. Коли кладеш гроші на депозит, потрібно розуміти, що рівень процентної ставки відображає очікувані ризики. “Чим вище ставка – тим більше ризик. Тому якщо у банку ставки помітно вищі за середньоринкові – значить, він відчуває потребу в грошах сильніше, ніж інші банки. Наприклад, зараз гривневі депозити можуть принести в середньому 18-19% річних, і якщо фінустанова пропонує вклад вище хоча б на 5%, варто задуматися, чи нести туди гроші. Звичайно, високий процент не означає, що банк точно збанкрутує, але ліквідність (здатність виконувати зобов’язання. – Ред.) у нього гірше, ніж у інших”, – пояснює фінаналітик Іван Нікітченко.
Якщо є потреба оформити кредит, то і тут слід уважно вивчити пропозиції. “Важливо досконально вивчати договір, звертати увагу на процентну ставку і всілякі платежі по кредиту – комісії за видачу та обслуговування кредиту, можливі страховки і т. д. У договорі можуть бути завуальовано вказані приховані комісії, штрафи за відсутність платіжної дисципліни, умови підвищення процентних ставок”, – говорить президент “Украналітцентру” Олександр Охріменко. Також експерти рекомендують запам’ятати: коли банк надає графік платежів із зазначенням підсумкової переплати за кредитом, в цих розрахунках не вказують платежі за страховкою, тому позичальникові треба приплюсувати їх самостійно.
ПЕРЕВІРКА. Корисно перевірити і фінстан банку. “Для початку варто зайти на сайт НБУ і перевірити, чи є у цього банку ліцензія і хто його власники. Потім непогано пошукати інформацію про цих осіб в інтернеті: чим вони займаються, їхні активи крім банку, їхня репутація. На сайті регулятора можна проаналізувати деякі фінпоказники банку: динаміку припливу/відтоку коштів клієнтів, кількість власних грошей і капітал банку. І, звичайно ж, потрібно спілкуватися зі знайомими, щоб отримати реальні відгуки”, – роз’яснює Нікітченко.
Також слід пам’ятати, що банки можуть вдаватися до хитрощів. “Наприклад, у відділенні банку можуть запропонувати оформити вклад на спецумовах, але договір оформлять не на банк, а на фінкомпанію – партнера банку.
Страхуванням вкладу при цьому буде займатися не Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВ), а приватна страхкомпанія. Тому за такими договорами в разі банкрутства банку отримати гроші шансів майже не буде, адже страховики збанкрутують”, – продовжує Нікітченко.
За його словами, під час укладання договору другою стороною обов’язково має бути банк із зазначенням номера ліцензії НБУ: “Якщо в реквізитах зазначена інша компанія або приватна особа, в разі банкрутства саме вони несуть відповідальність, але не банк чи ФГВ”. Також перед підписанням слід перевірити права працівника банку на укладення договорів. “На цю людину має бути довіреність. Це допоможе виявити шахраїв, які укладають договори, а гроші залишають собі, сам же договір визнається недійсним”, – говорить Охріменко. Економіст радить зберігати всі документи з підписом і печаткою банку, а також договір і квитанції про розміщення коштів на рахунку.
ДОГОВОРИ. Загалом, перед підписанням депозитних договорів є стандартний перелік перевірки його умов. “Важливо переконатися, чи підпадає банк під гарантії ФГВ – на його сайті є перелік таких вкладів до 200 тис. грн. Потрібно вивчити умови вкладу: чи можна зняти гроші достроково, чи немає автоматичної пролонгації, чи не доведеться платити комісію при знятті коштів. І ще важливо розуміти, який реальний процентаж. Наприклад, рекламні 25% можуть означати, що при відкритті депозиту на рік, 25% річних нараховуються лише останній місяць, а весь рік ставка складе 15-20%”, – попереджає Нікітченко.
Христина Коновалова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас