Богу настав час виходити на пенсію. Китайські вчені лікуватимуть рак, редагуючи гени людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Богу настав час виходити на пенсію. Китайські вчені лікуватимуть рак, редагуючи гени людини

Технології&Авто
1329
_Група китайських дослідників приступила до випробування експериментальної методики, яка може змінити уявлення про медицину. Вони збираються лікувати рак, редагуючи гени, що відповідають за роботу клітин імунної системи.
Експерименти почнуться в серпні, і вже до нового року дослідники з Сичуаньського університету обіцяють ознайомити науковий світ з першими досягнутими результатами.
За словами керівника дослідження Лю Ю, технологія може повністю змінити методику лікування раку.
Якщо китайцям все вдасться, медицина вже ніколи не буде колишньою. “Це буде колосальний стрибок вперед”, – запевняє американський імунолог Карл Джун з університету Пенсільванії.
Спробуємо розібратися в суті прийдешньої революції. Тим більше, що для того, щоб зрозуміти, що відбувається, не обов’язково мати медичну освіту або диплом генетика.
Про що йдеться?
Геном людини – повна послідовність ДНК організму. ДНК – молекула, яка складається з набору нуклеотидів. У ДНК людини таких нуклеотидів – понад 6,5 млрд. У кожної людини свій власний геном, тому ми і відрізняємося один від одного. В середньому, у двох людей буде зустрічатися одна відмінність на кожну тисячу нуклеотидів. Цього достатньо, щоб люди були не схожі між собою.
Генами називають ділянки ДНК, в яких прописані інструкції, згідно з якими організм кодує білки або РНК. У людському організмі близько 25 тис. пар генів.
Геном людини – не константа. Він так чи інакше зазнає змін протягом життя людини.
Клітини змінюються при кожному діленні, що вносить свої корективи у відтворення генів. Фактично, звідси виникає процес старіння організму.
Деякі люди, наприклад, курці, алкоголіки або працівники на шкідливих виробництвах, мають шанси відчути це на своїй шкурі в буквальному сенсі слова.
Здатність або нездатність протистояти багатьом інфекціям і захворюванням переважно визначається особливостями геному. У деяких людей ключові гени, що впливають на імунну систему, працюють не так, як у інших людей. Тому деякі курять все життя сигарети без фільтра і спокійно вмирають у власному ліжку від старості.
А інші помирають у молодості від раку легенів, навіть не дізнавшись, які сигарети на смак.
Припустимо, гени можна редагувати…
Але як?
Методів у теорії існує досить багато. Зупинимося на тому, які збираються застосовувати китайські медики.
Ця методика отримала назву CRISPR-Cas9. Вона передбачає отримання клітин з організму людини, їх редагування в лабораторних умовах і повернення в організм.
У пацієнтів, хворих на рак легень, будуть взяті Т-лімфоцити – основні клітини імунної системи. В ці клітини будуть внесені зміни, а потім вони будуть повернуті в організм пацієнтів. При цьому кожен пацієнт отримає свої клітини, тож відторгнення бути не повинно.
Про які зміни йдеться?
Вчені припускають, що рак розвивається в результаті того, що Т-лімфоцити деяких людей ослаблені і не можуть ефективно розпізнавати ракові клітини.
Винен в цьому білок PD-1, які пригнічує активність Т-лімфоцитів.
Вчені мають намір змінити той ген, який відповідає за кодування цього білка. Після того, як змінені клітини імунної системи будуть повернуті в організм пацієнтів, вони зможуть знову ефективно боротися з раковими клітинами.
Схоже на магію…
Так, так і є. Але до того, щоб казка стала бувальщиною, треба пройти ще довгий шлях.
Китайці будуть випробувати технологію на безперспективних хворих, яким вже не може допомогти традиційна медицина.
Автори дослідження стверджують, що вважатимуть успіхом навіть відсутність погіршення стану пацієнтів.
Поки не зрозуміло, як реагуватиме імунна система на таке втручання ззовні. Чи не стане модифікація Т-лімфоцитів сигналом для аутоімунної атаки.
Словом, магія поки ще не довела свої надздібності.
Ризики?
Ризики при експериментальних методах лікування є завжди. І у випадку, коли мова йде про редагування генів – тим більше.
Найбільшу небезпеку становить ризик “зачепити” зайві гени в процесі редагування, пояснює китайський онколог Лей Ден, учасник дослідженні. Тоді після повернення модифікованих клітин імунної системи в організм наслідки можуть бути непередбачуваними.
Якщо все вдасться, що далі?
Теоретично, метод такого редагування згодиться для лікування майже всіх відомих хвороб. Точніше, для всіх хвороб, генетична природа яких добре вивчена.
Навряд чи генетичне редагування допоможе впоратися з кишковими інфекціями або застудою. Але з часом, можна буде створювати модифікації клітин імунної системи, які зможуть впоратися з цими проблемами.
Чому китайці попереду всіх?
У США і Європі значно суворіші правила медичної безпеки. У Китаї дослідники можуть дозволити собі більш вільні умови досліджень і роботи з пацієнтами.
“Китай рухається дуже швидко в галузі біомедицини, – констатує японський генетик з університету Хоккайдо. – Іноді навіть здається, що занадто швидко”.
На Заході також є істотне протистояння методиці генного редагування у зв’язку з етичними міркуваннями.
Багато досліджень блокуються, оскільки вважається, що вони можуть призвести чи не до відродження ідей нацистської євгеніки, коли можна буде створювати людей з певними властивостями і особливостями.
Також на Заході сильний вплив релігії, яка відкрито протестує проти такого явного втручання в “Божий промисел”, як редагування людських генів.
Олексій Бондарєв
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас