"Золото" партій: як політсили відзвітували про фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Золото" партій: як політсили відзвітували про фінансування

Казна та Політика
174
Після того як 31 липня набув чинності закон про протидію політичній корупції, українські політсили почали звітувати про свою фінансову діяльність в 2016-му році. Зокрема, за перший квартал подали документи 128 політсил з 361 зареєстрованої, хоча це вони повинні були зробити ще до 29 липня. Журналісти з’ясували, як каратимуть тих, хто не відзвітує, і яку вигоду отримають партії за прозору бухгалтерію.
СКІЛЬКИ І НА ЩО. Слід зазначити, що зразкову поведінку в звітуванні за перший квартал 2016 продемонстрували всі партії, представлені у ВР. Так, стало відомо, що “Народний фронт” зберігає на рахунках в банках 5,373 млн грн. При цьому витрати на статутну діяльність склали 10,9 тис. грн – з них 10,7 тис. витрачено на комп’ютерні ліцензії. А от вартість майна, нематеріальних цінностей або цінних паперів “фронтовиків” потягнула на 17,2 тис. грн.
А ось БПП, згідно зі звітом, задекларував на рахунках у банках трохи більше 1 млн грн. При цьому юрособи внесли на користь цієї політсили 193 тис. грн. Також у власності партії є майно, нематеріальні активи або цінні папери на 47 тис. грн. Що стосується статутної діяльності БПП, то на це було витрачено 264,5 тис. грн, з яких на зарплату спрямовано 20,5 тис., капремонт – 140,5 тис., оренду приміщень – 89,6 тис., податки – 10,5 тис.
При цьому “Батьківщина” відзвітувала, що в першому кварталі на банківських рахунках зберігала 180 тис. грн і отримала 1,8 млн грн членських внесків. Відомо, що “Батьківщина” володіє автомобілями, які оцінюються в 911 тис. грн. А на здійснення статутної діяльності політсила витратила 1,788 млн грн, з них на оренду пішло 1,382 млн, послуги зв’язку – 107,5 тис., проведення з’їздів – 57 тис. грн.
ПЕРЕВІРКА І ШТРАФИ.​​ Як зазначають в Нацагентстві з протидії корупції (НАПК), вже зараз політсили готують звітність за другий квартал 2016 р. і ця робота має бути завершена до 9 серпня. Якщо хтось не встигне підготувати документи, то буде оштрафований. Нагадаємо, штраф за кожен квартал зараз становить для партій 6 800 грн, хоча спочатку його планували встановити в розмірі 100 тис. грн. Правда, восени НАПК хоче повернутися до питання посилення покарання за приховування чи ненадання фінзвітності партіями. Очікується, що вже в середині серпня вся звітність політичних партій буде доступна онлайн на сайті агентства.
ПАРТІЯ НА ПРОДАЖ. Як зазначають експерти, партії не випадково не поспішають надавати звіти, оскільки більшість із них фейкова – їх створюють з метою продажу перед виборами. За різними оцінками, в гарячу передвиборчу пору така партія може коштувати $25 тис., а партійна мережа членів дільничних виборчих комісій – від $7 000. Водночас політологи кажуть, що відкриття партійних бюджетів – тільки перший крок в боротьбі з корупцією.
“Зараз партії відкриватимуть тільки бюджети своїх партій. І судячи за вже поданими звітами – тільки якусь їх частину. Можуть розкривати рух коштів і надходження як від приватних осіб, так і від спонсорів. Але є ще і мільярдні рекламні кампанії, і електоральні витрати під час виборів, і всі ці гроші в тіні. Ці кошти йдуть окремо від партійної каси. А потрібно, щоб на законодавчому рівні за ці гроші теж ішла звітність, а за приховування було покарання”, – говорить політолог Вадим Карасьов.
А Віталій Шабунін із Центру протидії корупції зазначає, що ініціативи з оприлюднення звітності партій гарні в теорії, але чи справді каратимуть політсили – питання: “Ця робота проводиться вперше, і потрібно жорстко карати за порушення, аж до відкликання реєстрацій”.
ГРОШІ. Після того як всі політпартії оприлюднять свої звіти, ці дані перевірять представники НАПК і активісти. Зокрема, фахівці зіставлятимуть дані звітності з реальними доходами партій від спонсорів і членських внесків. І якщо політсили надали дійсно правдиві звіти, вони зможуть восени розраховувати на державне фінансування своєї статутної діяльності – в бюджеті на це закладено 391 млн грн.
Нагадаємо, ці гроші будуть приймати партії, які на виборах-2014 подолали бар’єр в 5% голосів, за формулою “дві мінзарплати за голос” (але не більше 145 млн грн). Попередньо очікується, що НФ отримає 84,9 млн грн, БПП – 83,7 млн ​​грн, “Самопоміч” – 42,1 млн грн. А ось після парламентських виборів 2019 р. на гроші з казни зможуть розраховувати і партії, які не пройшли в Раду, але набрали більше 2% голосів виборців. Та якщо партії захочуть відмовитися від держфінансування, вони можуть це зробити.
Зарубіжний досвід
За кордоном політсили публікують звітність та іноді готують інші документи: звіти про партійне майно (Німеччина), протоколи внесків (Австрія, Іспанія), бюджет партії (Італія), відомості про доходи й витрати, пов’язані з виборчими кампаніями (США, Великобританія, Канада). Відповідальність партій за фінансові зловживання сувора – штрафи і навіть позбавлення партії права на отримання державних дотацій (Франція), позбавлення волі винних осіб (Італія).
Христина Коновалова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас