Суд надав доступ Генпрокуратурі до рахунків VTB Capital в рамках справи щодо боргу України перед Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд надав доступ Генпрокуратурі до рахунків VTB Capital в рамках справи щодо боргу України перед Росією

Казна та Політика
432
Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до рахунків компанії VTB Capital в рамках справи щодо боргу України перед Росією на 3 млрд доларів.
Про це йдеться в ухвалі суду від 29 липня.
Генпрокуратура веде розслідування щодо екс-міністра фінансів Юрія Колобова та інших членів колишнього уряду, підозрюваних у зловживанні службовим становищем відповідно до ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу під час залучення у Росії кредиту в розмірі 3 млрд доларів.
Зокрема, слідчі розслідують факти зловживань під час організації та забезпечення випуску і реалізації облігацій зовнішньої держпозики на 3 млрд доларів, а також незаконного перерахування на рахунок компанії VTB Capital PLS (Лондон, Великобританія) 450 тис. доларів як оплати комісійних послуг з реалізації цінних паперів.
За даними слідства, ініціатором ухвалення зазначеної постанови було Міністерство фінансів.
Таким чином, після ухвалення урядом зазначеної постанови сума запозичень перевищила показники, визначені законом про держбюджет на 2013 рік.
Згідно з ч. 1 ст. 16 Бюджетного кодексу державні запозичення здійснюються в межах, визначених законом про держбюджет, з дотриманням граничного обсягу державного боргу на кінець бюджетного періоду.
20 грудня 2013 року Міністерство фінансів здійснило випуск єврооблігацій на 3 млрд доларів з прибутковістю 5% і з погашенням 20 грудня 2015 року.
Таким чином, посадові особи Кабміну і Мінфіну, зловживаючи своїм службовим становищем та діючи в інтересах VTB Capital, уклали угоду про підписку з цією компанією про розміщення єврооблігацій обсягом 3 млрд доларів і перерахували комісію 450 тис. доларів.
Суд задовольнив вимогу Генпрокуратури про доступ до копій документів за рахунком, відкритим для VTB Capital PLS у Deutsche Bankers Trust Company America’s (Нью-Йорк, США), що надавалися для відкриття або закриття рахунку, і пов’язаних з перерахуванням комісії.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас