Brexit: британська економіка входить в круте піке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Brexit: британська економіка входить в круте піке

Світ
916
Поки найпоказовіший наслідок рішення про вихід з ЄС – зниження курсу фунта. Однак експерти вже фіксують у Великобританії різке погіршення ділових і споживчих настроїв.
Головна економічна тема літа – наслідки референдуму про вихід Великобританії з Євросоюзу. Однак в минулі тижні її відсунули на другий план такі драматичні події, як хвиля терору у Франції та Німеччині, невдалий путч у Туреччині й подальші великомасштабні чистки там. В результаті могло виникнути відчуття, що у Brexit ніяких особливих наслідків, крім сильного падіння курсу фунта стерлінгів, немає і, можливо, не буде. Таке враження хибне. Не минуло й півтора місяця після голосування, як стало очевидно: британська економіка входить у піке.
Різкий перехід від підйому до спаду
Найбільш чіткий сигнал тривоги – динаміка індексів виробничої активності (PMI) в обробних галузях і в сфері послуг. Ці показники, щомісяця підраховувані маркетинговим інститутом Markit, вважаються одним з найнадійніших випереджальних макроекономічних індикаторів. Значення більше 50 віщують підйом, менше 50 – спад.
У липні індекс PMI для британських обробних галузей знизився з 52,4 до 48,2 пункту, повідомив Markit 1 серпня, переглянувши у бік подальшого зниження свою первісну оцінку в 49,1 пункту. При цьому особливо різко обвалився підіндекс, що характеризує надходження нових замовлень. Це цілком логічно в умовах повної невизначеності: рішення про вихід з ЄС ухвалено, але переговори про нього почнуться лише через півроку, а сам Brexit відбудеться не раніше 1 січня 2019 року. У такій ситуації бізнес не поспішає вкладати гроші в устаткування, розширення виробництва і навіть оновлення інвентарю, оскільки ніхто не знає, що буде з економікою Великобританії та на яких умовах їй належить надалі торгувати з країнами ЄС і рештою світу.
Ще різкіше – до 47,4 пункту – знизився, згідно з даними за 22 липня, індекс PMI у сфері послуг, до якої належить і життєво важливий для Великобританії та особливо для Лондона фінансовий сектор. Востаннє представники британських сервісних галузей були налаштовані настільки ж песимістично на початку 2009 року – в розпал світової фінансово-економічної кризи. До рівня того кризового року – 45,9 пункту – впав і індекс ділової активності в будівельній сфері, повідомив Markit 2 серпня.
Британських споживачів охопив песимізм
“У липні відбулося драматичне погіршення”, – констатує головний економіст Markit Кріс Вільямсон. Тому він і його колеги очікують скорочення ВВП Великобританії в поточному 3-му кварталі. Іншими словами, країна рушила в бік рецесії (рецесією вважається негативне зростання два квартали поспіль. – Ред.). Однак офіційна статистика щодо 3-го кварталу з’явиться лише в середині листопада, а зараз, у серпні, будуть опубліковані дані за 2-й квартал, які виявляться позитивними, оскільки референдум відбувся лише наприкінці червня. Але це буде вже світло згаслої зірки.
Одночасно з обвальним падінням ділової активності різко погіршився і настрій британських споживачів. Індекс споживчої довіри, підраховуваний соціологічним інститутом YouGov і Центром економічних і ділових досліджень CEBR, знизився, відповідно до повідомлення від 28 липня, відразу на п’ять пунктів до найнижчого рівня за останні три роки. Британців особливо непохоїть зараз можливість падіння цін на приналежну їм житлову нерухомість, каже директор CEBR Скотт Корф.
Ще серйозніше зниження споживчої довіри зафіксував у Великобританії інститут маркетингових досліджень GfK. Падіння стало найглибшим за останні 26 років і склало 11 пунктів: з мінус 1 у червні до мінус 12 в липні. Це означає, що явна більшість британських споживачів налаштована дуже песимістично.
Експерти чекають від Банку Англії зниження ставки
Ба більше, на цілих 19 пунктів – до мінус 33 впав підіндекс, що характеризує оцінку перспектив національної економіки на найближчі 12 місяців. Про це сказано в опублікованому 29 липня повідомленні GfK. У країні спостерігається “високий ступінь непевності”, наголошує експерт інституту Джо Стейтон.
У такій ситуації Банк Англії, на думку експертів, вже в цей четвер, 4 серпня, розпочне антикризові заходи і ще далі знизить базову процентну ставку. Останнє зниження відбулося в березні 2009 року, в розпал світової кризи. Відтоді ставка складає рекордно низькі 0,5%. Тепер її опустять, швидше за все, до 0,25%. Якою мірою такий крок допоможе британській економіці, сказати важко. В єврозоні, наприклад, політика наддешевих грошей якщо і дає позитивний ефект, то лише в середньо- і довгостроковій перспективі.
Тож зупинити круте піке, в яке входить зараз британська економіка, Банк Англії напевно не зможе. Однак зниження ставки може викликати подальше падіння курсу фунта. Це, з одного боку, підвищить конкурентоспроможність британських підприємств – як тих, що орієнтуються на внутрішній ринок, так і експортерів. Фармацевтичний гігант GlaxoSmithKline, наприклад, вже підвищив прогноз прибутку на цей рік.
З іншого боку, слабкий фунт призведе до подорожчання імпортних товарів, зокрема енергоносіїв, що в перспективі може підстьобнути інфляцію. Але головне, що відчувається вже зараз: девальвація призвела до помітного подорожчання для британців зарубіжних поїздок, зокрема і відпочинку біля теплих морів. Тому, наприклад, авіатранспортний гігант IAG, якому належать авіакомпанії British Airways та Iberia, вже двічі знижував після референдуму свій прогноз прибутку. І одночасно згорнув плани з розширення бізнесу.
Андрій Гурков
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас