На українців чекають нові закони і скасування "умовного" терміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українців чекають нові закони і скасування "умовного" терміну

Кримінал
3546
Верховна Рада готується запровадити поняття «кримінального проступку» – третього виду порушень (на додачу до адміністративних і кримінальних).
Разом з ним нас чекає нова, жорсткіша, система штрафів, а подекуди і скасування «м’яких» покарань на кшталт громадських робіт. Замість них відразу буде слідувати обмеження чи позбавлення волі – умовних термінів за проступок не буде. Такий законопроект депутати розглянуть відразу після виходу з канікул у вересні.
Що таке кримінальний проступок
За словами юристів, кримінальний проступок – щось середнє за тяжкістю між адміністративним правопорушенням і кримінальним злочином. Щоб це поняття «запрацювало», до Кримінального кодексу додадуть книгу «Кримінальні проступки», куди, зокрема, перенесуть 100 правопорушень з КпАП та 100 злочинів невеликої тяжкості з КК.
Тепер кримінальну відповідальність буде тягти за собою будь-яке порушення громадського порядку. «В основному проступки будуть каратися штрафами. У цьому їхня важлива особливість. Раніше людина могла мати умовне покарання, не відбуваючи його реально, а для проступків це неможливо, доведеться платити штраф», – каже керівник Харківського офісу юридичної фірми «Ільяшев і Партнери» Ірина Кузіна.
Механізм наповнення тюрем
Для визначення розміру штрафу законопроект запроваджує поняття «штрафної одиниці» (60 грн). Зараз штрафи розраховуються на базі розміру неоподатковуваного мінімуму доходів (17 грн). Не можна однозначно сказати, що в абсолютному вираженні штрафи зростуть. Наприклад, зараз за ухилення від сплати податків стягують штраф від 17 до 34 тис. грн. За законопроектом він стане менше – від 3 060 до 18 тис. грн.
Однак в інших випадках ситуація зворотна – кримінальне покарання посилюється. Наприклад, за крадіжку мінімальний розмір штрафу збільшиться з 850 грн до 3 060 грн. Якщо засуджений заплатити не може, то йому загрожує до трьох років в’язниці («м’яких» покарань, на зразок громадських робіт, не буде). Кузіна додає, що в законопроекті є приклади і криміналізації діянь. Наприклад, якщо зараз за те ж ухилення від сплати податків кримінальна відповідальність настає, коли від бюджету приховали 689 тис. грн, то в майбутньому, незважаючи на знижені в рази штрафи, справу заведуть вже за 30 тис. грн недоїмки.
Розвантажать слідчих і навантажать дільничних
Автори законопроекту кажуть, що глобально новий закон має розвантажити слідчих і дати їм більше самостійності. «Зараз звичайний слідчий, по суті, не розслідує справи, а тільки їх реєструє. Навантаження в 600, 800 справ на людину – одночасно і кримінал, і побутове хуліганство. З ухваленням закону справи про порушення, які потрапляють в категорію кримінальних проступків, у нього заберуть і віддадуть, наприклад, дільничному», – пояснює один з авторів нардеп Микола Паламарчук.
Він також говорить, що збільшення покарань через штрафи пояснюється прагненням гуманізувати законодавство: «Потрібно вводити економічні санкції – менше забивати в’язниці, а більше штрафувати, щоб була користь і суспільству, і державі. Взагалі, розмір штрафів неостаточний. Думаю, до другого читання депутати внесуть масу пропозицій».
Злочинцям стане простіше домовитися
Адвокат Ростислав Кравець каже, що цей закон несвоєчасний: за тяжкі злочини буде менше відповідальності, адже замість умовного або реального терміну, наприклад, за крадіжку, обмежаться штрафом. Крім того, злочинцям стане легше домовитися зі слідством.
На українців чекають нові закони і скасування "умовного" терміну
«У нас не працює стандартна процедура, тож говорити про спрощену сенсу немає. Після переатестації в поліції практично не залишилося грамотних слідчих, що говорити про дільничних? Якщо їм дадуть розслідування злочинів, то все може звестися до закриття справ, покривання злочинів і до відсутності реального розслідування. Злочинцям з дільничними буде простіше і дешевше домовлятися, ніж зі слідчими. Ті штрафи, які будуть присуджуватися, залишаться неоплаченими – у злочинців просто немає таких грошей. А уявляєте, як за дрібні правопорушення в зв’язку з несплатою штрафів у нас почнуть переповнюватися в’язниці? Будуть множитися рецидивісти», – сказав Кравець.
Ярослав Маркін
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас