Нові ID-паспорти українців: все, що треба про них знати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові ID-паспорти українців: все, що треба про них знати

Казна та Політика
1799
На українців незабаром чекають нововведення з видачі нових внутрішніх паспортів: з 1 жовтня їх почнуть замінювати на посвідчення особи на пластикових картках – так звані ID-паспорти.
Нагадаємо, 14 липня Рада ухвалила Закон “Про внесення змін до Закону “Про Єдиний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України”, і днями його має підписати президент. Зокрема, стане обов’язковим отримання ID-паспорта з 14 років, а не з 16-ти, як зараз, уточнено порядок видачі та обміну чинних паперових паспортів на ID-паспорти тим, хто їх втратив (загубив, украли), або якщо документ став непридатним (потрапив у воду, пошарпався), або за бажанням громадянина.
НАВІЩО. Поступова заміна паперових паспортів на ID-паспорти – одна з вимог ЄС. Як роз’яснив нам спікер Держміграційної служби (ДМС) Сергій Гунько, паспорти-карти набагато краще захищені, ніж паперові (зокрема, голограмами), їх неможливо підробити. Наприклад, не можна замінити фото справжнього власника на чуже, щоб потім з цього паспорта взяти кредит, продати чуже майно і навіть отримати закордонний паспорт (останнє цікавить злочинців, які перебувають у розшуку. – Ред.). “Міняти старий паспорт на новий не обов’язково, але плануємо за чотири-п’ять років провести повний обмін”, – говорить Гунько.
ЯК ВИГЛЯДАЄ. Новий документ нагадує пластикові водійські права чи пенсійне посвідчення. На лицьовому боці – цифрове фото власника, його підпис, П. І. Б., дата народження, стать, ідентифікаційний код або слово “відмова” поряд із кодом. У лівому верхньому куті розташовано значок про наявність електронного чіпа (прямокутник з колом усередині). На чіпі дублюється вся зазначена на паспорті інформація. На зворотному боці – місце народження, відмітка про видачу закордонного паспорта, якщо він є, термін дії документа. До речі, для 14-річних він складе 4 роки, для всіх інших – 10 років.
ЯК ЗАРАЗ. Як уточнив нам Гунько, нині ID-паспорти видають лише 16-річним, і то не скрізь, а там, де в офісах паспортних столів уже встановлено відповідне обладнання. Поки воно є лише в 330 офісах із 600 по країні, але в ДМС обіцяють, що станом на 1 жовтня його закуплять і встановлять по всій Україні, а не тільки в Києві, облцентрах і великих містах. Там, де обладнання поки немає, навіть 16-річним видають традиційну синю книжечку. Вона дійсна максимум 9 років, бо в 25 років треба вклеювати в паспорт нову фотографію, але тепер замість вклейки фото видадуть ID-паспорт.
ВАРТІСТЬ. Перший раз 14-16-річним документ видадуть безкоштовно, всім іншим – за плату. У новому законі прописано, що вона не може бути більше 10% мінзарплати (зараз 145 грн), але, за словами Гунька, цю суму щорічно затверджуватиме Кабмін.
ПРОБЛЕМИ. 16-річні власники ID-паспортів вже зіткнулися з труднощами: їхній документ відмовлялися визнавати в банках, на пошті, в установах, вимагаючи “справжній” паспорт. Гунько відповідає, що цієї проблеми через півроку з дня видачі вже немає, бо ДМС відразу надіслала роз’яснення із зазначенням елементів захисту паспорта від підробки в усі держструктури і низку приватних (наприклад, банки). “Якщо співробітник якоїсь установи відмовляється визнавати ID-паспорт, скаржтеся його керівнику, не допоможе – звертайтеся письмово в ДМС”, – радить Гунько.
Плюси й мінуси нової ксіви
ПЛЮСИ:
Високий ступінь захисту від підробки, що виключає можливість використання документа в злочинних цілях.
Зручність зберігання і користування через невеликі розміри, підвищену міцність і водостійкість.
Додаткова інформація у вигляді зазначення ідентифікаційного номера (ІПН), не потрібно буде носити із собою оригінал ІПН і знімати з нього копії.
МІНУСИ:
Обмежений термін дії, оскільки, на відміну від нинішніх паспортів, документ потрібно міняти кожні 10 років.
Додаткові витрати на отримання документа, які з кожним роком можуть зростати, адже обчислюються в мінзарплатах.
Відсутність у паспорті даних про реєстрацію місця проживання та сімейний стан, що вимагатиме довідки про те, де людина зареєстрована (прописана) і за потреби пред’являти свідоцтво про шлюб.
Не ясно, як людина може підтвердити, що вона дійсно не перебуває в шлюбі (це необхідно, наприклад, для продажу нерухомості, коли потрібна згода другого з подружжя). Зараз це підтверджується позначкою в паспорті.
Неможливість внести в ID-паспорт додаткові дані, наприклад, групу крові та резус.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас