Сумнівні судові рішення у справі ПАТ «Укрінбанк» можуть обернутися для позичальників та вкладників значними фінансовими втратами - ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сумнівні судові рішення у справі ПАТ «Укрінбанк» можуть обернутися для позичальників та вкладників значними фінансовими втратами - ФГВФО

Кредит&Депозит
717
Сумнівні судові рішення у справі щодо законності ліквідації ПАТ «Укрінбанк» та внесені на підставі них зміни до Єдиного державного реєстру (ЄДР) можуть обернутися для держави, позичальників та вкладників банку значними фінансовими втратами.
З метою уникнення невідворотних наслідків Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подав до правоохоронних органів – Генеральної прокуратури, СБУ та Національного антикорупційного бюро України – заяви про вчинення кримінальних правопорушень.
З 25 грудня 2015 року Фонд гарантування забезпечує виведення з ринку ПАТ «Укрінбанк», щодо якого 24 грудня Правління НБУ ухвалило постанову про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.
На той час було зафіксовано порушення ПАТ «Укрінбанк» банківських нормативів, в т. ч. нормативу миттєвої ліквідності (Н4), який після віднесення вказаного банку до категорії проблемних не був приведений в погоджений із Національним банком України строк у відповідність до вимог чинного законодавства та станом на 1.12.15 дорівнював нулю (за нормативним значенням – не менше 30%). Крім того, у період з жовтня по грудень 2015 року значно збільшився обсяг негативно класифікованих активів, що свідчило про значне погіршення якості кредитного портфеля.
У рамках процедури виведення банку з ринку Фондом було виплачено понад 1,78 млрд грн. Варто наголосити, що виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам здійснювались за рахунок кредитних коштів, залучених Фондом у Міністерстві фінансів України. Іншими словами, виплати вкладникам ПАТ «Укрінбанк» фінансувалися за рахунок бюджету.
За час виведення ПАТ «Укрінбанк» з ринку уповноваженою особою Фонду до правоохоронних органів направлено 11 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, на загальну суму збитків 864,28 млн грн, у тому числі 3 заяви відносно власників, керівників та службових осіб банку.
Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши справу № 826/5325/16 за позовом одного з міноритарних акціонерів банку, прийняв рішення від 29 квітня 2016 року, яким фактично відмінив запроваджену в ПАТ «Укрінбанк» процедуру ліквідації.
При цьому суд не став перевіряти дотримання банком економічних показників. (Нагадаємо, саме порушення банківських нормативів стало підставою віднесення ПАТ «Укрінбанк» до категорії неплатоспроможних.) Натомість – надав власне тлумачення норми ч. 8 ст. 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність», вказавши, що віднесення проблемного банку до категорії неплатоспроможних може мати місце виключно після спливу 180-денного строку після оголошення його проблемним. Хоча норма закону зобов’язує НБУ не пізніше ніж через 180 днів з дня віднесення банку до категорії проблемних прийняти рішення про визнання діяльності банку такою, що відповідає законодавству або про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.
13 липня 2016 року Київський апеляційний адміністративний суд видає ухвалу, якою рішення Окружного адміністративного суду залишається без змін, а запроваджена у ПАТ «Укрінбанк» ліквідація фактично визнається незаконною. Зважаючи на обставини, що склалися, виконавча дирекція Фонду з метою збереження активів банку та запобігання їх втрати, а також для захисту прав вкладників та кредиторів банку вирішила продовжити повноваження Уповноваженої особи Фонду на здійснення ліквідації ПАТ «Укрінбанк» Ірини Білоїд до настання однієї з двох обставин:
- ухвалення Вищим адміністративним судом України остаточного рішення у судовій справі № 826/5325/16 або
- погодження Національним банком України нових керівників банку та повернення ліцензії на здійснення банківської діяльності ПАТ «Укрінбанк».
14 липня Фонд гарантування подав касаційну скаргу на рішення апеляційного суду, вказуючи на некоректне застосування норм матеріального права, порушення процесуального закону та невідповідності висновків суду фактичним обставинам справи.
При цьому зацікавлені особи, серед яких і колишні акціонери банку, за одну ніч внесли зміни до Єдиного державного реєстру (ЄДР). У результаті ПАТ «Укрінбанк» було перейменовано в ПАТ «Укрінком», а місце розташування юрособи змінено з Києва на м. Сєвєродонецьк Луганської області. Кінцевим бенефіціарним власником у ЄДР значиться Клименко Володимир Олександрович, у минулому – голова спостережної ради, власник істотної участі в ПАТ «Укрінбанк».
Сьогодні невстановлені особи намагаються заволодіти активами банку і перевести їх на третю компанію. Зокрема, йдеться і про рахунки великих вкладників банку. При цьому не здійснюються спроби відновити банківську ліцензію НБУ. Зважаючи на це, є всі підстави стверджувати, що особи, які стоять за ПАТ «Укрінком», не зацікавлені у відновленні роботи банку та задоволенні вимог його кредиторів. Натомість, перереєстрація юрособи дозволить великим позичальникам, серед яких чимало афілійованих із акціонерами банку осіб, уникнути погашення своїх кредитів.
Зважаючи на усі вищенаведені обставини, Фонд закликає правоохоронні органи та органи досудового розслідування негайно вжити заходів реагування з метою уникнення невідворотних наслідків, втрати належного державі (в особі Фонду) нерухомого майна та припинити незаконні дії.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас