У Росії розробляються «акумулятори майбутнього» для електромобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії розробляються «акумулятори майбутнього» для електромобілів

Технології&Авто
2236
Вчені Самарського національного дослідницького університету імені академіка С. П. Корольова розпочали створення акумуляторних батарей на основі алюмінію. Передбачається, що такі джерела живлення будуть безпечніше, дешевше і екологічніше нинішніх літій-іонних батарей і зможуть знайти широке застосування в електромобілях і системах зберігання енергії.
Фахівці пояснюють, що теоретично один атом алюмінію може переносити в три рази більший заряд, ніж літій. Відповідно і струм, який даватимуть алюмінієві батареї за інших рівних умов, може бути до трьох разів вище.
Однак є складність. Річ у тім, що атоми алюмінію набагато більші атомів літію, тому їхня дифузія в речовині утруднена. Крім того, літієві акумулятори мають дуже високу щільність зберігання енергії. Чи зможуть алюмінієві акумулятори досягти або перевершити літієві за цим показником, поки незрозуміо.
Розрахунок властивостей перспективних матеріалів для нових батарей здійснюється в Самарському університеті за допомогою програмних комплексів ToposPro і VASP. Перший з названих пакетів містить бази даних про більш ніж 1 млн речовин, забезпечені експертною системою оцінювання властивостей матеріалів різного складу і будови. У свою чергу, VASP – це платформа для квантово-механічного моделювання властивостей твердих тіл. Об’єднання двох потужних методів вивчення речовини дозволяє вченим одержувати якісно нові результати.
Створення «акумуляторів майбутнього» на основі алюмінію може істотно прискорити технологічний розвиток багатьох сфер життя людства. Алюміній набагато дешевше літію і це один з найпоширеніших на Землі елементів. Тому поява алюмінієвих акумуляторів дасть поштовх розвитку «зеленої» енергетики.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас