Від НАБУ вимагають розібратися з тютюновою монополією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від НАБУ вимагають розібратися з тютюновою монополією

Казна та Політика
335
Журналісти звернулися до НАБУ з вимогою дати оцінку бездіяльності Антимонопольного комітету в питанні монополізації ринку роздрібного продажу тютюнових виробів.
Згідно з матеріалом, розміщеним на сайті “Обозреватель”, 99% виготовлених в Україні в 2014 році тютюнових виробів припало на чотирьох виробників – ПрАТ “Філіп Морріс Україна”, ВАТ “Джей Ті Україна”, ЗАТ “Імперіал Тобакко Продакшн Україна” і ЗАТ “В.А.Т.-Прилуки”, а 100% виготовлених сигарет було реалізовано на ринку через ТОВ “Торгова компанія “Мегаполіс-Україна” (з 24 травня 2016 року – “ТЕДІС УКРАЇНА”).
При цьому ліцензію на право оптової торгівлі тютюновими виробами мали також інші – 21 суб’єкт господарювання також міг придбати у виробників і продати в роздріб товар. Однак жоден з них так і не був допущений до ринку. Це однозначне порушення ст. 5 і 6 Закону України “Про захист економічної конкуренції” – тютюнники здійснюють узгоджені антиконкурентні дії.
Восени 2015 року АМКУ вкотре надіслав рекомендації тютюновим компаніям з вимогою оприлюднити у відкритих інформаційних джерелах умови (зокрема, вимоги, критерії, процедури, терміни) добору контрагентів серед суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами, для постачання і дистрибуції тютюнових виробів. Правда, всі “рекомендації” залишилися на папері – виробники проігнорували законні вимоги регулятора, де-факто зберігши наявну монополію.
У зв’язку з цим журналісти звернулися в Національне антикорупційне бюро з проханням перевірити законність дій Антимонопольного комітету і звернути увагу на дії його керівництва, які мають явний корупційний характер.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас