5 судових процесів, що ускладнюють Brexit — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 судових процесів, що ускладнюють Brexit

Світ
536
Британський народ незначною більшістю голосів підтримав вихід країни з Європейського Союзу на референдумі, що відбувся минулого місяця. Проте, стало відомо принаймні про п’ять судових справ, які можуть уповільнити, зупинити або ускладнити так званий процес “Brexit”. Нижче наведено стислий виклад зазначених судових справ:
“Maitland Chambers”
Юридична фірма “Мейтланд Чемберс” [Maitland Chambers] стане першою, яка подасть позов до суду про оскарження законності плану уряду щодо виходу зі складу Європейського Союзу.
Попереднє слухання призначено на 19 липня.
Домінік Чемберс [Dominic Chambers], старший юрист юридичної фірми“Мейтланд Чемберс” [Maitland Chambers] заявив, що всупереч розповсюдженій думці, прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей [Theresa May] не має юридичних повноважень для того, щоб розпочати процес офіційного виходу країни зі складу Європейського Союзу.
Натомість, відповідно до норми про парламентський суверенітет всі члени Парламенту повинні проголосувати з цього питання. Вихід зі складу Європейського Союзу може бути розпочати тільки після того, як за це проголосують члени Парламенту, хоча багато хто вважає, що цей крок не відповідає інтересам країни.
Юридична фірма виступає у цій справі від імені небайдужого громадянина, лондонського перукаря Дейра Дос Сантоса [Deir Dos Santos].
Чемберс запевнив, що справа його клієнта не має на меті заблокувати Brexit.
“Він лише хоче забезпечити дотримання принципу верховенства права”, – додав Домінік Чемберс.
Річ у тім, що результати референдуму не є юридично зобов’язальними, а носять лише рекомендаційний характер.
“Mishcon de Reya”
Провідна лондонська юридична фірма “Мішкон де Рея” [Mishcon de Reya] готує аналогічний позов з метою спонукати законодавців Великобританії до обговорення голосування щодо рішення про вихід Великобританії з Європейського Союзу перед тим, як країна розпочне процес виходу з блоку.
У “Мішкон де Рея” заявили, що фірма веде переписку з юристами уряду починаючи з 27 червня, і якщо у цьому буде необхідність, вона готова звернутись до суду.
У юридичній фірмі заявляють, що членам Парламенту має бути надана можливість проголосувати з питання Brexit та затвердити відповідне рішення. У іншому випадку вихід буде незаконним.
У “Мішкон де Рея” стверджують, що фірма представляє “групу небайдужих громадян Великобританії”.
Більше 1 000 юристів
Понад 1 000 юристів з усієї Великобританії підписали листа, в якому вони нагадують прем’єр-міністру, що хоча й потрібно зважати на результати референдуму, вони не є юридично зобов’язальними.
Вони вимагають від членів Парламенту проголосувати з питання виходу з ЄС, перш ніж ухвалити остаточне рішення.
“Парламентське голосування має бути проведено з метою кращого розуміння економічних наслідків Brexit, з огляду на реакцію бізнесу та інвесторів на результати референдуму”, – заявили у своєму листі юристи.
Тим не менш, не очікується жодного судового процесу за наслідками оприлюднення цього листа.
Оскарження рішення з боку діаспори
Громадянин Великобританії та ветеран II Світової Війни Гарі Шиндлер [Harry Shindler], якому зараз 94 роки, зауважив, що сотні тисяч громадян Великобританії, що проживають за кордоном, були позбавлені змоги взяти участь у референдумі, а тому його результати повинні бути визнані недійсними.
Всі, хто проживає поза межами Великобританії понад 15 років, були позбавлені права голосувати на референдумі.
Шиндлер, який з початку 1980-х проживає в Італії, заявив, що позбавлення його права взяти участь у голосування є упередженим та недемократичним рішенням.
“Повинна бути демократія. А на сьогодні вся ця історія з Brexit і не пахне демократією”, – заявив він.
Шиндлер підкреслив, що вже вичерпав засоби захисту прав у судах Великобританії, але його скарга наразі розглядається Комісією з прав людини Організації Об’єднаних Націй.
Уряд Великобританії вже відхилив петицію про проведення другого референдуму, підписану більш ніж 4 мільйонами людей.
Судове переслідування організаторів кампанії щодо виходу з ЄС
Юрист Ентоні Ескандер [Anthony Eskander] з лондонської юридичної фірми “Чьорч Корт Чемберс” [Church Court Chambers], зауважив, що розглядає можливість надання підтримки клієнтам у кримінальних справах, порушених проти фізичних осіб – організаторів кампанії щодо виходу з ЄС, стверджуючи, що вони ввели в оману учасників референдуму, порушивши свої обіцянки.
За його прогнозами, ці фізичні особи, включаючи колишнього мера міста Лондон Боріса Джонсона [Boris Johnson], можуть бути визнані винними у зловживанні службовими становищем, що кваліфікується як кримінальний злочин.
Однак, справа може розглядатись у судах місяці або навіть роки, і не обов’язково зупинить уряд на шляху до здійснення виходу зі складу Європейського Союзу.
Незважаючи на це він заявив, що справу все одно варто розпочати, оскільки організатори зазначеної кампанії повинні понести відповідальність за свою “пропаганду”.
Allana Petroff, CNNMoney
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас