ФГВФО звернувся до правоохоронців у зв'язку з перереєстрацією "Укрінбанку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФГВФО звернувся до правоохоронців у зв'язку з перереєстрацією "Укрінбанку"

Кримінал
548
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виявив факт перереєстрації 13 липня “Укрінбанку” на його колишнього акціонера Володимира Клименка з одночасною зміною юридичної адреси та перейменуванням фінустанови, повідомляється на веб-сайті Фонду.
Як наголошується в повідомленні, за даними Єдиного держреєстру, приватний нотаріус 13 липня внесла в нього зміни, згідно з якими банк перейменовано на ПАТ “Укрінком”, а юридична адреса змінилася з Києва на Сєвєродонецьк (Луганська обл.). Кінцевим бенефіціаром зазначено В. Клименка, який раніше очолював наглядову раду банку і був його основним акціонером.
За даними реєстру, головою правління призначено Аллу Іллюченко.
Фонд заявляє, що невизначені особи почали чинити тиск і намагаються заволодіти активами банку, включаючи рахунки великих вкладників, і перевести їх на третю компанію. При цьому нема спроб відновити банківську ліцензію.
На думку Фонду, ці факти свідчать про те, що нове керівництво “Укрінкому” не зацікавлене у відновленні роботи банку і задоволенні прав кредиторів.
Тим часом, як наголошується в повідомленні, перереєстрація юрособи дозволить великим позичальникам, серед яких присутні афілійовані з акціонерами банку особи, уникнути погашення їхніх кредитів.
Фонд заявляє про наявність загрози заволодіння третіми особами активами банку і має намір оскаржити всі зазначені дії.
За даними ФГВФО, вкладникам фінустанови виплачено 1,8 млрд грн.
Як повідомлялося, акціонери оскаржили рішення про ліквідацію “Укрінбанку”.
Рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію “Укрінбанку” Національний банк України (НБУ) ухвалив 22 березня 2016 року.
Окружний адміністративний суд Києва 16 березня 2016 року визнав незаконним і скасував постанову правління Національного банку № 934 від 24 грудня 2015 року “Про віднесення ПАТ “Укрінбанк” до категорії неплатоспроможних”. Суд зобов’язав НБУ надати “Укрінбанку” 95 днів для відновлення платоспроможності, як це передбачено законодавством. Суд також визнав незаконним і таким, що підлягає скасуванню, рішення виконавчої дирекції ФГВФО від 24 грудня 2015 року про введення в “Укрінбанк” тимчасової адміністрації.
Крім того, Окружний адміністративний суд Києва рішенням від 29 квітня 2016 року скасував процедуру ліквідації.
НБУ і Фонд оскаржили це рішення, але Київський апеляційний адміністративний суд ухвалою від 13 липня 2016 року апеляційні скарги НБУ та Фонду залишив без задоволення.
У відповідь Фонд 14 липня оскаржив рішення апеляційного суду.
“Укрінбанк” засновано в 1989 році. Його найбільшим акціонером на 10 липня 2015 року був голова його наглядової ради Володимир Клименко (71,1514%).
Згідно з даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року “Укрінбанк” посідав 27-ме місце (5,832 млрд грн) серед 123 банків, що діяли в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас