Вчені-медики хочуть вмонтувати "вікно" в череп людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені-медики хочуть вмонтувати "вікно" в череп людини

Технології&Авто
732
Американо-мексиканська група вчених працює над проектом прозорого імплантату, який імплантується в череп і буквально служить “вікном у мозок”.
Впливаючи лазером через таке “вікно”, вчені зможуть лікувати рак мозку, черепно-мозкові травми, дегенеративні захворювання (наприклад, хвороби Альцгеймера і Паркінсона) і наслідки інсультів.
Деякі види лікування черепно-мозкових травм і захворювань мозку вимагають не тільки ліків, але і світла для їх активації. Оскільки мозок схований під черепною коробкою, для того щоб впливати на нього світлом, потрібно робити трепанацію. Деяким пацієнтам доводиться переносити по кілька небезпечних операцій.
Розв’язання цієї проблеми знайшли Гільєрмо Агуілар, інженер з Каліфорнійського університету, і його колега Саньтьяго Камачо-Лопез із Центру наукових досліджень і вищої освіти Енсенади в Мексиці. Все почалося з нового матеріалу – прозорої версії ітрій-цирконієвої кераміки (YSZ), яка широко використовується в протезуванні.
Основна причина неприживаності черепних імплантатів – бактеріальні інфекції. Їх важко лікувати, тому що антибіотики майже не проникають через гематоенцефалічний бар’єр, що розділяє мозок і кровоносну систему. Дослідження, опубліковане в журналі Lasers in Surgery and Medicine, доводить, що фрагмент черепа з YSZ можна використовувати, уникаючи зараження: прозорий імплантат можна знезаражувати лазером.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас