Голова Нацкомісії прокоментував "епідемію мораторіїв на тарифи ЖКГ" (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Нацкомісії прокоментував "епідемію мораторіїв на тарифи ЖКГ" (інфографіка)

Енергетика
2857
Ініціаторам “епідемії мораторіїв” на житлово-комунальні тарифи слід пам’ятати про те, що в їхній структурі 70% – це складові, які закладаються саме місцевою владою.
Про це заявив у Facebook голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.
“До 70% рахунку в містах, а саме централізоване опалення, гаряча вода і холодна вода безпосередньо залежить від органу місцевого самоврядування – мера, його профільних заступників, депутатів”, – зазначив Вовк.
З розміщеної Вовком інфографіки випливає, що базові значення, на основі яких в подальшому формується тариф, подаються саме місцевою владою. Зокрема, це узгодження планових обсягів виробництва, транспортування та реалізації енергії; затвердження температурного графіка роботи теплової мережі; встановлення місцевих податків і зборів, зокрема, ставки плати за землю та пільги по земельному податку, який сплачується на відповідній території; визначення орендної плати за орендоване комунальне майно; узгодження штатного розкладу комунальних підприємств, де зазначені основна (мінімальна) заробітна плата, коефіцієнт співвідношень розмірів мінімальних місячних посадових окладів і додаткова заробітна плата, премії, надбавки і кількість працівників та інше.
На підставі цих складових ліцензіатами НКРЕКП, відповідно до Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, виконуються розрахунки тарифів.
І тільки на останньому етапі НКРЕКП розглядає розрахунки і визначення тарифів та затверджує їх своїм рішенням.
При цьому Вовк підтвердив, що в разі рішення про зниження тарифів різниця між фактичною вартістю послуг і визначеними тарифами буде непрозоро покриватися за рахунок самих громадян (дотаціями з бюджету. – Ред.). А рішення про занижені тарифи стануть предметом розгляду правоохоронних органів.
“Відповідальність за заниження тарифів, яке виллється в різницю в тарифах, буде покриватися громадянами, і, ймовірно, розслідуватися правоохоронними органами в разі зловживань. Комісія виступає категорично проти дійсно непрозорого механізму різниці в тарифах, який практикувався до 2015 р.”, – наголосив посадовець.
Він також застеріг від можливих негативних наслідків таких рішень для мереж комунальної інфраструктури населених пунктів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас