Скільки коштує утеплити будинок і чим влада допоможе (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує утеплити будинок і чим влада допоможе (інфографіка)

Енергетика
1802
Влада зібралися допомагати українцям в утепленні будинків. Кабмін затвердив концепцію Фонду енергоефективності, який має запрацювати в 2017 році.
Як саме держава планує допомогти українцям в утепленні будинків і чи реально заощадити на комунальних платіжках, розбиралася журналісти.
За розрахунками Мінрегіону, зараз в кожен опалювальний сезон на обігрів будинків і квартир витрачається 18,6 млрд кубів газу, з яких 2,4 млрд “втрачається”, наприклад, через неізольовані труби, а 9 млрд – “зникає” в будинках, приміром, через вибиті шибки у під’їздах.
Якщо замінити вікна й двері, поставити теплопункти або котли, встановлювати лічильники в багатоповерхівках і приватних будинках, то можна знизити витрати на 15-50%. У відомстві підрахували чотири варіанти утеплення будинків та їхню вартість: витрати в багатоповерхових будинках можуть становити від 6,5 до 84 тис. грн з однієї квартири, а в приватному секторі – від 11 до 100 тис. грн (див. інфографіку).
Скільки коштує утеплити будинок і чим влада допоможе (інфографіка)
Взаємодія українців з фондом відбуватиметься через спеціально розроблену онлайн-платформу. Спочатку клієнт обирає типовий проект, незалежного інженера і будівельну компанію. У свою чергу, фахівці готують технічні документи за проектом. Далі замовник звертається до фонду із запитом щодо реалізації проекту. І після його схвалення клієнт отримує підтвердження і може обрати банк з варіантом фінансування. Причому заявка також буде заповнюватися на сайті й автоматично надсилатиметься до фінустанови.
Коли в банку схвалять пакет документів і нададуть перший транш, будівельники беруться до роботи. Водночас технічний офіс фонду може здійснити вибіркову перевірку будівельних робіт, щоб переконатися, наприклад, в якісній заміні труб або утепленні даху. Після того як будівельну фазу завершено, проект приймає інженер-проектант, а незалежний енергоаудитор надає сертифікат. За підсумком будкомпанія видає фінальний звіт і всю документацію щодо проекту.
Клієнт починає оплачувати вартість реалізації проекту лише після певного пільгового періоду. Тобто, коли починає отримувати економію за комунальними рахунками. При цьому щомісячний платіж в банк має бути менше самої економії за платіжками. Наприклад: людина платила за “комуналку” 3 000 грн на місяць, після реалізації проекту її рахунок становить 1 500 грн, і в результаті завдяки заощадженим коштам вона може погашати банківську позику.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас