Fitch: традиційні постачальники газу зіткнуться зі складнощами на європейському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: традиційні постачальники газу зіткнуться зі складнощами на європейському ринку

Енергетика
653
Традиційні постачальники газу в Європу, зокрема ПАТ “Газпром”, зіткнуться з тиском, головним чином, з боку скрапленого природного газу (СПГ).
“Ми очікуємо посилення конкуренції серед постачальників газу в Європі й того, що європейські ціни на газ більшою мірою базуватимуться на спотових цінах, а не будуть прив’язані до цін нафтопродуктів”, – йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства під назвою “Середньостроковий прогноз по європейському газовому ринку”.
Ціни на газ впали в 2015 році, зробивши минулий рік складним для виробників у всьому світі. В Японії було зафіксовано найістотніше падіння (на 46%) на тлі зниження середніх імпортних цін на СПГ, згідно зі звітом Світового банку, до $8,5 за 1 млн британських термальних одиниць (BTU) на кінець 2015 року порівняно з $15,5 роком раніше.
Ця тенденція зберігається в поточному році, та, за даними Platts, спотова ціна на СПГ в Японії і Кореї в червні скоротилася до $4,5 за 1 млн BTU. Оскільки ціни перебувають на найнижчому рівні за багато років, почалися скасування і затримки будівництва нових проектів виробництва СПГ і видобутку традиційного газу, відзначається в повідомленні Fitch.
“Європейський попит на газ знизився в 2010-2014 рр., оскільки дешевше вугілля і низькі ціни на СО2 плюс стрибкоподібний розвиток поновлюваних джерел енергії скоротили газову електроенергетику, яка є основним споживачем газу в багатьох країнах. Слабке економічне зростання посилило проблеми газового ринку. Попит зріс на 4% до попереднього року в 2015 році, проте його майбутнє зростання, ймовірно, буде слабким”, – йдеться в повідомленні агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас