Нова система: що і скільки потрібно буде декларувати чиновникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова система: що і скільки потрібно буде декларувати чиновникам

Казна та Політика
1118
Нова система електронного декларування доходів і майна зобов’яже чиновників декларувати кошти і майно, починаючи зі значно меншої кількості, ніж це було досі.
Про це заявив керівник проекту “Прозорість та добропорядність публічного сектора” Програми розвитку ООН в Україні Іван Пресняков.
Зокрема, за його словами, ця форма передбачатиме декларування готівкових коштів, чого раніше не було.
“Тепер такий обов’язок настає, якщо коштів понад 60 тисяч гривень (50 мінімальних зарплат). Раніше політики і чиновники розповідали, що купують дорогі машини і їздять за кордон за рахунок готівкових коштів, зекономлених протягом життя або подарованих близькими родичами. Коли система буде працювати вже кілька років, розкішний спосіб життя буде все важче пояснювати заощадженнями, нажитими колись, і тещиними подарунками”, – сказав Пресняков.
Крім того, за його словами, потрібно буде декларувати подарунки на суму від 5 мінімальних зарплат, тобто 6 500 гривень.
“Якщо на весілля подарують понад 60 тисяч гривень, це також слід декларувати. А якщо телефони по 5 тисяч гривень, то не потрібно, хоча це буде трохи дивний вигляд”, – додав він.
Пресняков також додав, що коли раніше як рухоме цінне майно вказували тільки машини, тепер до цього переліку належить і інше майно, якщо вартість одиниці перевищує сто мінімальних зарплат (121 800 гривень). Крім того, встановлюються пороги для угод і витрат (не тільки в щорічній декларації, а за фактом електронного повідомлення в НАЗК – більш 121 800 гривень).
При цьому Пресняков визнав, що ці вимоги все ж частково можна обійти – “наприклад, якщо є 5 шуб по 50 тисяч гривень, то їх не потрібно вказувати, але є одна за 121 800 – то потрібно щось сказати”.
Також він додав, що в цій формі вводиться звітність по об’єктах незавершеного будівництва, якими називали навіть незареєстровані будівлі, де роками жили чиновники, а також офшорах.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас