Президент підписав закон про судоустрій і статус суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент підписав закон про судоустрій і статус суддів

Казна та Політика
320
Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про судоустрій і статус суддів”, прийнятий Верховною Радою 2 червня.
Закон передбачає проведення конкурсів для суддів, підвищення вимог до суддів і професійних стандартів суддівського корпусу, обмеження імунітету суддів. Закон також вводить механізм формування нового Верховного суду і створення замість трьох вищих спеціалізованих судів єдиного органу, до якого увійдуть касаційні підрозділи для розгляду кримінальних, цивільних, господарських та адміністративних проваджень за касаційними скаргами.
При цьому залишаться суди, які займаються кримінальними і цивільними справами, господарські та адміністративні суди. Законом підвищуються посадові оклади суддів. Тепер базовий оклад судді місцевого суду складе 30 мінімальних заробітних плат, судді апеляційного, вищого спеціалізованого суду – 50 мінімальних зарплат, Верховного Суду – 75 мінімальних зарплат.
Крім того, до базового розміру окладу судді додатково будуть застосовуватися регіональні коефіцієнти. У законі також передбачені різного роду доплати. Раніше Петро Порошенко заявив, що новою редакцією закону передбачаються “рішучі кроки щодо деполітизації судової системи”, а також значно звужується вплив президента України на судову систему.
Зокрема, скасовується процедура призначення суддів президентом на п’ятирічний термін, залишається лише право підпису під тією кандидатурою, яка виноситься на розгляд Вищої ради правосуддя.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас