Європейський імпорт нафти на 80% залежить від геополітично нестабільних країн, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський імпорт нафти на 80% залежить від геополітично нестабільних країн, - експерти

Енергетика
96
Нафта із геополітично нестабільних країн і регіонів, зокрема Росії, Лівії та Іраку, складає близько 80% європейського імпорту, йдеться в доповіді експертів Cambridge Econometrics, підготовленій на замовлення групи “Транспорт і екологія” (Transport and Environment).
Найкращим варіантом для Європейського Союзу експерти вважають переведення транспорту на інші види палива, бо саме транспорт забезпечує дві третини кінцевого попиту на нафту.
Більше 40% імпорту припадає на країни Близького Сходу, Африки, Азербайджан і Казахстан.
За даними Cambridge Econometrics, серед компаній найбільше від нинішнього режиму нафтового імпорту виграють “Роснефть” (MOEX: ROSN) і “ЛУКОЙЛ” (MOEX: LKOH), бо РФ у 2015 році поставила близько 30% всієї нафти, імпортованої країнами ЄС з-за меж блоку.
Близько 12% забезпечили американські корпорації ExxonMobil і Chevron. До топ-10 компаній-постачальників нафти для Євросоюзу входять лише дві європейські групи: англо-нідерландська Shell і норвезька Statoil (причому Норвегія не є членом ЄС), їх сукупна частка становить близько 12%.
Експерти рекомендують запровадити нові стандарти викидів вуглекислого газу для автомобільного транспорту з 2025 року та прискорити перехід на електромобілі. Такі зміни допоможуть створити близько 2 млн нових робочих місць в ЄС, знизити викиди парникових газів автотранспортом на 93%, підвищити ВВП регіону на 1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас