Спад 2015 р. певною мірою міг істотно вдарити по тіньовій економіці, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спад 2015 р. певною мірою міг істотно вдарити по тіньовій економіці, - експерт

Казна та Політика
345
Згідно з даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, рівень тіньової економіки в Україні в 2015 році знизився до 40% ВВП з 43% ВВП роком раніше. У першому кварталі минулого року цей показник підскочив до 46% ВВП, однак кварталом після знизився до 42% ВВП, а в другому півріччі стабілізувався на рівні 40% ВВП. У той же час рівень тіньової економіки за підсумками 2015 року суттєво вище показників за 2011-2013 роки, які становлять 34-35% ВВП.
Як каже Ярослав Жаліло, науковий консультант Інституту суспільно-економічних досліджень, істотними факторами тінізації залишаються високий рівень фіскального пресингу і відсутність дієвих зрушень в сфері дерегуляції. Разом з тим, вже помітний ряд кроків, що об’єктивно знижують потенціал тінізації.
«Серед них – зміни в сфері держзакупівель, підвищення прозорості та контролю в банківському секторі, реформи на митниці, заділи в області контролю за впливом регуляторних актів на бізнес, що може сприяти практичній дерегуляції, – зазначає експерт. – Ці кроки будуть врівноважувати або хоча б уповільнювати згаданий вище «протенізаціонний» ефект активізації економіки. Тому в цілому, за умови прогнозованого розвитку (відсутності екстремальних подій у військово-політичній сфері) до 2017 р. показник тінізації буде перебувати приблизно в нинішніх межах».
Разом з тим Жаліло каже, що кількісне обчислення тіньової економіки критично залежить від методики її вимірювання.
«Якщо в періоди стабільного розвитку показники співставляючі, то в кризові моменти струкутурні фактори можуть створювати розрахункові артефакти. Наприклад, зміна структури виробництва (випереджаюче скорочення енергоємних галузей) може спотворювати розрахунок по електричному методу, прояви банківської кризи і падіння довіри до банків – розрахунок за монетарним методом, різке падіння купівельної спроможності і зміна структури витрат – за методом витрат населення тощо . Тому зростання тінізації в 2014 – початку 2015 року, так само як і скорочення в 2015,особливо на незначне число відсоткових пунктів, можуть бути саме такими артефактами », – сказав він.
За словами Жаліло, в реальності рівень тінізації змінюється синхронно з рівнем економічної активності. Депресія і спад 2015 р. певною мірою повинні були істотно вдарити по тіньовій економіці. Цьому ж сприяло і посилення жорсткості фіскальної політики.
Також працювали і чинники тінізації – той же фіскальний пресинг, високий рівень ризиків і несприятливий інвестиційний клімат, вплив економічних взаємин з неконтрольованими територіями та ін.
«В умовах загальної депресії вони, скоріше, прихована потенція, яка буде розкриватися у міру відновлення економічного зростання, якщо він не буде супроводжуватися структурними змінами. Судячи з характеру економічного пожвавлення першої половини 2016 року, показник тіньової економіки повинен дещо зрости », – резюмує науковий консультант Інституту суспільно-економічних досліджень.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас