Тіньові мільярди: названо топ-5 найприбутковіших схем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньові мільярди: названо топ-5 найприбутковіших схем

Кримінал
9565
В Україні близько 40% бізнесу працює нелегально. Тіньові схеми настільки серйозні, що на їх розслідування забирає дуже багато часу: спритні злочинці придумують афери на мільярди доларів.
Вирубка лісу
В одній зі схем, за словами бізнес-експерта Андрія Степановського, беруть участь лісники. “Обходить ліс і списує “непотрібні” дерева. Переважно дуби в діаметрі від 50 сантиметрів. Їх вирубують по документам на дрова. Насправді вантажать у вагони і везуть до Німеччини, Італії. Дохід з такого бізнесу – близько $100 млн на рік”, – розповів він.
Видобуток бурштину
За даними Степановського, нелегальним промислом в Україні займаються від 10 до 80 тисяч осіб. Жителі місцевих сіл, які копають бурштин вручну, за ніч заробляють від $100 до $1 тисячі. Більше половини цієї суми віддають за оренду обладнання. Чистий заробіток становить кілька тисяч доларів на місяць. За рік власник бізнесу заробляє до $300 мільйонів.
Продаж валюти
Рентабельність бізнесу залежить від валютника і становить 1% від кожної угоди. За місяць реально заробити $5-7 тисяч.
“Робота ризикова і нестабільна. Один раз мені погрожували фізичною розправою, кілька разів гроші на ринку викрадали. Покупці валюти часто дзвонять, купують великі суми: найбільша, яку я продавав за раз – $2 мільйони. Збирав цю суму кілька днів, за операцію заробив $20 тисяч”, – розповів один з валютників.
Постачання товарів у “ДНР” та “ЛНР
“Продукти, сигарети, горілку, медикаменти везуть з України нелегально. Є два шляхи: через Росію або платити за пропуск на митниці. Знайомі возили в минулому році тушонку, крупи, масло. За поїздку заробляли до $10 тисяч. Згодом цей бізнес прикрили, тому почали перепустки видавати лише “своїм”, – зазначив Андрій Степановський.
Контрабанда сигарет
За словами експерта, найвигідніше сигарети везти до Польщі: там вони втричі дорожче, ніж в Україні.
“Бізнесмени хитрують і купують тут дешеві. Часто без акцизних марок і невідомих брендів. Рентабельність бізнесу – 300%, але часто ловлять з товаром на митниці і всю партію конфісковують”, – констатує Степановський.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас