НБУ змінив підхід до оцінки банками кредитного ризику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінив підхід до оцінки банками кредитного ризику

Кредит&Депозит
971
Правління Національного банку затвердило “Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями”.
Як повідомляє регулятор, мета нового положення – забезпечити повну і своєчасну оцінку банками розміру кредитного ризику, що сприятиме коректному розрахунку їхнього капіталу і, в кінцевому підсумку, посилить фінансову стійкість банківського сектора.
“Діагностичне обстеження 20 найбільших банків показало, що фінустанови часто переоцінювали фінансову спроможність позичальників і зволікали з визнанням активів проблемними. Після набуття чинності новим положенням ця практика піде в минуле. Кредитні ризики банків мають визнаватися вчасно і в повному обсязі. Лише в такому разі ми матимемо реальну картину рівня капіталізації банківського сектора”, – зазначила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
Важливою особливістю нового положення є поєднання чітких деталізованих правил і загальних принципів оцінки кредитного ризику, що передбачає можливість використання обґрунтованого судження як банку, так і регулятора. В результаті, банки не зможуть не визнавати низьку якість активів, посилаючись на формальні правила.
“Кредитний ризик є одним з найбільш істотних ризиків банківської діяльності. Неадекватна оцінка банком рівня кредитного ризику може призвести до втрати капіталу і ліквідності, створюючи загрозу інтересам вкладників та інших кредиторів банку. З огляду на це Національний банк приділяє особливу увагу адекватності оцінки банками величини кредитного ризику”, – підкреслила директор Департаменту методології НБУ Наталя Іваненко.
Положення також передбачає:
- застосування стандартизованих підходів до оцінки фінансового стану боржників банку (економетричної скорингової моделі – для боржників – юридичних осіб, переліку якісних і кількісних показників – для інших боржників);
- можливість оцінки кредитного ризику позичальника на основі характеристик групи компаній, з якою позичальник пов’язаний відносинами контролю або загальним економічним ризиком. Сьогодні кредитний ризик оцінюється виключно на індивідуальних засадах для кожної компанії-позичальника. Фінансовий стан групи компаній може як поліпшити, так і погіршити оцінку кредитного ризику компанії – позичальника банку;
- інші чинники ідентифікації рівня кредитного ризику (зокрема, своєчасність виконання боржником своїх зобов’язань). Якщо будуть спрацьовувати ознаки високого кредитного ризику, категорія якості кредиту буде знижуватися, навіть якщо економетрична скорингова модель визначатиме кредит таким, що має високу якість;
- розширення групової (портфельної) оцінки активів і визначення основних критеріїв такої оцінки. Кредити суб’єктам господарювання та фізичним особам в сумі до 2 млн грн будуть оцінюватися банками на портфельних засадах;
- вдосконалено вимоги до переліку забезпечення та умов його прийнятності. Зокрема, майнові права (крім майнових прав на депозити) виключено з переліку застави, яка може враховуватися банками для визначення розміру кредитного ризику.
Положення буде застосовуватися в тестовому режимі з 1 вересня і стане обов’язковим до виконання з 3 січня 2017 року. Поступове впровадження нових підходів до оцінки кредитного ризику дозволить банкам розробити внутрішні положення і налагодити ІТ-системи.
Крім того, банки і НБУ зможуть визначити, наскільки ефективно нові підходи оцінюють якість активів банків і вчасно скоригувати їх у разі потреби.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас