Експерт надав прогноз, як може змінюватися ціна на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт надав прогноз, як може змінюватися ціна на нафту

Енергетика
1960
Зі слів експерта, зараз зберігаються усі фундаментальні причини, які вказують на велику імовірність подальшого зниження вартості нафти.
Оскільки Саудівська Аравія збирається збільшити видобуток нафти, то можливі два сценарії, як змінюватиметься ціни на нафту: короткий зліт до 60 дол. за барель, потім падіння до 20-25 дол., або плавне зростання до 55 дол. і плавне зниження до 30 дол.
Про це повідомив експерт нафторинку, заступник директора НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев.
“Зараз зберігаються усі фундаментальні причини, які вказують на велику імовірність подальшого зниження вартості нафти. Однак тепер є декілька чинників, які заважають швидкій реалізації сценарію, за яким або ціна на нафту знизиться до 10-15 дол. за барель, або за яким вона знизиться до 25-30 дол. за барель. І полягають ці чинники, перше, у великих запасах нафти, які були закуплені в надії на подальше подорожчання нафти. Особливо це було провоковане великою кількістю звітів фінустанов, які без будь-яких підстав вказували на можливість швидкого подорожчання нафти, або ж вони цілеспрямовано фальсифікували показники співвідношення попиту і пропонування.
З цих звітів слідувало, що ціна на нафту підвищиться до 80-100 дол. вже у найближчі місяці. Це, зрозуміло, сприяло тому, що велику кількість супертанкерів було орендовано, аби цю нафту зберігати. І зараз вже закуплена нафта, реальна нафта знаходиться у сотнях танкерів в очікуванні, що відбудеться подальше подорожчання. Відповідно, за першим сценарієм це має тривати ще декілька місяців, а може, менше, протягом яких ціна на нафту підніметься спочатку до рівня 55-60 дол., а потім впаде до 10-15 дол. дуже швидко, тому що після того, як ті трейдери, які переконаються, що нафта більше не дорожчатиме, вони нафту вже куплену почнуть просто продавати, і таким чином спровокують дуже швидкий обвал вартості.
За другим сценарієм, вони будуть здійснювати реалізацію цієї нафти поступово, і тоді ціна на нафту швидко не буде зростати, вона буде на рівні 55 дол. за барель, а потім, коли цю нафту, яка у танкерах, реалізують, вони звільняться, і ними обов’язково скористається Іран, у якого інша проблема — він видобуває все більше нафти, а реалізовувати її ніде і нікому. Таким чином маємо два сценарії: перший – підняття нафти до 55-60 дол. і з дуже швидким падінням до 10-15 дол. І другий – це вихід на рівень 50-55 дол. за барель і потім достатньо повільне зниженням до 25-30 дол.”, — пояснив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас