Банкрутів розпродадуть ProZorro — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкрутів розпродадуть ProZorro

Кредит&Депозит
647
Збанкрутілі банки розпродаватимуть свої активи через нову систему, аналогічну системі ProZorro. Тепер потенційним покупцям не потрібно буде стежити за торгами на кожній біржі окремо – вони будуть в загальному доступі, включно із заставами Нацбанку. І хоча всі майданчики зможуть підключитися до торгів, не всі вони витримають переатестацію.
Активам додадуть прозорості
Активи банків-банкрутів продаватимуть через нову електронну систему, побудовану за тими ж принципами, що й система держзакупівель ProZorro. У п’ятницю Нацбанк, Фонд гарантування вкладів фізосіб, МЕРТ і громадська організація Transparency International Україна підписали відповідну угоду. Тепер 80 банків-банкрутів продаватимуть свої активи через нову платформу: пілотний проект буде запущено до кінця літа.
До нової системи зможе підключитися будь-яка біржа, акредитована ФГВФО. Зараз їх налічується 32, зокрема майданчик Мін’юсту – СЕТАМ. Дві американські біржі – Debt Exchange і First Financial Network, які зареєстрували «дочки» в Україні, також планують пройти акредитацію і підключитися до торгів. Оскільки всі майданчики матимуть доступ до виставлених лотів, потенційний покупець зможе подати заявку через будь-яку біржу. Комісію отримає та біржа, через яку до торгів підключився переможець аукціону.
Головна мета зміни системи продажу – підвищити його ефективність (зростання ціни продажу активів плюс швидке знаходження покупця) і усунути корупційні ризики, коли окремі майданчики можуть не допускати потенційних учасників, щоб продати актив задешево певним особам. «Досі конкретний актив продавався на конкретній біржі. Не всі покупці були задоволені цим, бо потрібно було реєструватися на різних майданчиках, не всі з них зручні. Крім того, ми отримували скарги від потенційних покупців, які не змогли отримати доступ до активів, їх штучно не допускали до торгів. Нова система дозволить збільшити кількість покупців», – упевнений директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.
Корупційні ризики – головне, що стримує потенційних інвесторів. «Новий процес допоможе зменшити корупційні ризики на цьому ринку, і майданчики зможуть конкурувати відкрито», – вважає голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов.
Покупцям полегшать покупки
У МЕРТ, який курирує систему ProZorro, обіцяють, що конкуренція на ринку посилиться. «Банки будуть заводити в систему активи, і будь-який інвестор зможе підключитися до будь-якої біржі й купити цей актив. Ми нікого не виключаємо з цього процесу, очікуємо, що всі діючі біржі, а також нові підключаться до нього», – повідомив заступник глави МЕРТ Максим Нефьодов.
Необхідно створити нову систему, оскільки для продажу активів банків-банкрутів не можна використовувати ProZorro: система держзакупівель – аукціони на зниження ціни, тоді як ФГВФО необхідні аукціони з підвищенням ціни.
Загальна балансова вартість активів неплатоспроможних банків становить 440 млрд грн, ліквідаційна маса – в рази менше. Торік Фонду вдалося продати активів на 1 млрд грн. У цьому році передбачається, що виручка від продажу активів складе 12 млрд грн.
Взаємне невдоволення
У Фонді гарантування вкладів незадоволені великою кількістю бірж, які продають активи. До того ж на багато з них часто надходять скарги. Із проданих в 2015 році активів на 1 млрд грн близько 80% було реалізовано лише через п’ять бірж. Тому Фонд планує дібрати майданчики заново. «Чим більше висококваліфікованих організаторів торгів, які можуть справедливо і прозоро провести торги з нашою кількістю активів, тим краще. Але їх кількість має бути розумною. Три біржі – це, напевно, мало, але кілька десятків – забагато», – каже директор департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду гарантування вкладів фізосіб Юлія Берещенко.
Приватні учасники ринку весь час висловлюють невдоволення роботою Фонду гарантування з продажу активів і звинувачують регуляторів у сприянні монополізації ринку. «Є ризики монополії з боку СЕТАМ, і нині з’явилися такі ж ризики з боку американських компаній. Ми не проти того, щоб вони працювали, але наше завдання – захищати права українських організаторів торгів», – говорить директор асоціації «Біржові та електронні майданчики» Олег Падалка.
Нацбанк згоден на всіх
Одна з головних претензій учасників ринку продажу активів полягає в тому, що їм дістаються найбільш неякісні лоти з портфелів банків, що ліквідуються. Найліквідніші активи банків-банкрутів були закладені під рефінансування в Нацбанку, який продає їх тільки через державний майданчик СЕТАМ. «Високоліквідними активами торгувати, звичайно, легко, на них завжди є попит. Але продати те майно, яке не користується великим попитом, наприклад, обладнання, техніку, – набагато складніше», – нарікає директор товарної біржі «Іннекс» Павло Лісечко.
Заборгованість банків за кредитами рефінансування перед Нацбанком складає 53 млрд грн. Регулятор продає активи, які перебувають у нього в заставі за цими кредитами, виключно через СЕТАМ. Нова система дозволить отримати доступ до цих активів іншим майданчикам. «Ми були незадоволені якістю і швидкістю продажу активів, а також наявністю більше 30 майданчиків, які їх реалізовують. Тому ми вирішили продавати їх через СЕТАМ. Але розуміємо, що це також не є панацеєю», – каже голова НБУ Валерія Гонтарева.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас