Отруєння в Ізмаїлі: наскільки українська система охорони здоров'я готова до таких НС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отруєння в Ізмаїлі: наскільки українська система охорони здоров'я готова до таких НС

Казна та Політика
460
Близько 600 пацієнтів – такий попередній підсумок спалаху гострої кишкової інфекції в Ізмаїлі. Місцевій лікарні вдалося стримати удар, однак місцевій владі медикаменти в терміновому порядку довелося закуповувати навіть в Одесі. Наскільки українська система охорони здоров’я готова до таких надзвичайних ситуацій?
Все добре
В останній тиждень медикам Ізмаїла не позаздриш. Гострий спалах кишкової інфекції змусив їх працювати на межі. Після того як у місті випав сильний дощ, заражена відходами з туалетів дощова вода потрапила в ґрунтові та підземні води водоносного горизонту. Звідти вона потрапила у водозабір місцевого водогону. В результаті по допомогу до медиків, за даними на ранок 23 червня, звернулося близько 600 осіб.
В.о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський вважає, що у випадку з НС в Ізмаїлі українська система охорони здоров’я адекватно і оперативно відреагувала на спалах кишкової інфекції.
“Перша інформація про випадки захворювання у нас з’явилася в середу. У четвер, коли пацієнтів стало вже 20, ми задіяли наші лабораторії, щоб з’ясувати причини захворювання. У п’ятницю, коли кількість пацієнтів збільшилася до 150 і ми були вже впевнені у спалаху кишкової інфекції, ми вирядили до Ізмаїла головних санітарного лікаря, інфекціоніста і епідеміолога, щоб допомогти місцевим медикам. Крім того, ми почали формувати ліжковий фонд на випадок продовження активного зростання кількості пацієнтів, зробили бактеріологічні посіви, щоб виробити правильну тактику лікування. Також разом з місцевими органами влади та облдержадміністрацією було закуплено медпрепарати і дезінфікуючі засоби. У суботу на допомогу місцевим медикам приїхали лікарі-інфекціоністи із сусідніх районів Одеської області, а також із Херсона і Миколаєва”, – розповідає він.
На думку Віктора Шафранського, така скоординованість медиків і місцевої влади дозволила локалізувати цей небезпечний випадок протягом трьох днів. “Ми дали команду госпіталізувати всіх пацієнтів навіть з найменшими симптомами кишкової інфекції. У результаті ми відділили пацієнтів від здорових людей. В іншому випадку ми б не обмежилися тільки легкими та середніми ступенями захворювання, могли б бути і важкі і навіть летальні випадки.
Якби люди продовжували активно контактувати один з одним і не був завезений запас препаратів, то кількість пацієнтів зросла б у геометричній прогресії до 5 тис. або навіть 50 тис.”, – припускає він.
Разом з тим у МОЗ визнають, що в перші дні не знали точної причини спалаху захворювання. Віктор Шафранський пояснює це тим, що лабораторні аналізи, зокрема, бакпосів, роблять протягом трьох днів. “Ми розуміли, що маємо справу з гострою кишковою інфекцією, але остаточний діагноз ми змогли поставити лише в понеділок, коли прийшли результати аналізів у лабораторії про те, що люди заразилися ротовірусом”, – говорить він.
Є над чим працювати
Результати роботи МОЗ деякі експерти серйозно критикують. Голова правління Спілки споживачів медпослуг, лікзасобів і виробів медпризначення Владислав Онищенко вважає, що українська система охорони здоров’я не готова ні до чого. “Це відбувається, тому що МОЗ займається не властивими йому функціями. Замість того щоб здійснювати організацію та контроль системи охорони здоров’я відомство грається в ручне управління або оформлення і узгодження різноманітних дозволів”, – обурюється він.
Разом з тим більшість опитаних експертів запевняє, що системі охорони здоров’я до снаги впоратися з такими НС, як в Ізмаїлі. Колишній заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець каже, що в Україні достатньо лікарень і ліжок для лікування пацієнтів у таких випадках. “Питання стоїть в тому, як попередити такі НС і як ефективно впоратися з такою ситуацією. Після того як органам санепідемслужби Кабмін заборонив проводити перевірки бізнесу, в тому числі водоканалів, контроль за якістю води здійснюють тільки самі водоканали”, – говорить він.
Керівник громадської організації “Інфекційний контроль в Україні” Віктор Ляшко також вважає, що система охорони здоров’я впоралася з НС в Ізмаїлі. “Додаткові ліжка були розгорнуті, всі отримали лікування”, – говорить він.
За словами Ігоря Перегінця, по суті, в НС з Ізмаїлом не спрацював тільки один елемент системи громадської охорони здоров’я – попередження можливого ризику отруєння води. “Разом з тим другий і третій елемент – визначення причини захворювання і надання лікування спрацювали ефективно”, – вважає він.
Ігор Перегінець каже, що зараз в Україні в рамках реформи буде створено Центр громадської охорони здоров’я, до якого увійдуть і органи санепідемслужби. “Після цього вони отримають право нагляду за станом інфекційних хвороб. Але сама контролююча функція санітарно-епідеміологічного благополуччя, зокрема, якості води, переходить до Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів”, – розповідає він.
Разом з тим, за словами Ігоря Перегінця, ця служба зараз проходить процедуру реорганізації, тому вони ще не встигають виконувати покладені на неї контролюючі та інспекційні функції. “НС в Ізмаїлі показує, що необхідно кардинально міняти систему громадської охорони здоров’я, адаптуючи її до потреб людей. Зараз необхідно дати доручення перевірити технічні умови роботи водозабірних станцій по всій країни, щоб запобігти виникненню таких ситуацій в майбутньому по всій країні”, – говорить він.
Правда, Віктор Ляшко відзначає, що коли Держпродслужба отримає право інспектувати, то вона не зможе перевірити якість труб під землею. “Можна тільки оцінити, що труби, яким по 20-30 років, вичерпали свої можливості”, – припускає він.
Знайти винних
Разом з тим НС в Ізмаїлі ще раз показало гостру проблему з медикаментозним забезпеченням українських лікарень. Місцеві органи влади були змушені спочатку скуповувати ліки в місцевих аптеках, а пізніше навіть в Одесі.
Ігор Перегінець каже, що за міжнародними стандартами в лікарнях має бути запас ліків на випадок масового отруєння або інших подібних НС. “В Ізмаїлі були не потрібні дорогі антибіотики 4-го покоління. Там необхідні були прості препарати – розчини, які дозволили б пацієнтам після отруєння відновити водно-сольовий баланс в організмі. Це базові препарати, які повинні бути в лікарнях. Однак через дефіцит коштів медзаклади не можуть купувати такі запаси ліків”, – вважає він.
Однак Віктор Шафранський каже, що тримати запас ліків для таких гострих кишкових інфекцій недоречно. “Такий запас препаратів з відносно короткими термінами застосування зберігати в одному місці нераціонально ні з фінансового, ні з логістичного погляду”, – відзначає він.
Віктор Шафранський вважає, що для підвищення ефективності координації роботи різних органів влади під час таких НС варто провести якісь командно-навчальні заходи. “Під час таких заходів різноманітні органи влади – МОЗ, Мінрегіон, Держслужба з надзвичайних ситуацій та інші відомства повинні відпрацювати свої завдання і координацію між собою з локалізації таких НС”, – розповідає він.
Разом з тим поки що невідомо, хто відповідатиме за НС в Ізмаїлі. Ігор Перегінець каже, що зараження людей сталося не з вини системи охорони здоров’я. “Люди заразилися через водопровідну воду, яка була забруднена нечистотами. Це провина тих, хто має відповідати за безпеку роботи водоканалу щодо запобігання потрапляння вірусів у воду. В Ізмаїлі кажуть, що в усьому винен сильний дощ. Але в Києві за останній час теж були сильні дощі, але таких НС не було”, – дивується він.
Віктор Ляшко звертає увагу на недостатній рівень відповідальності винуватців подібних трагедій, як в Ізмаїлі. “У законодавстві є норма про те, що коли людина порушує норми санепідсфери, то її можуть притягнути до кримінальної відповідальності, якщо було завдано шкоди здоров’ю. У нас до 600 людей потрапили до лікарні. Це свідчить про те, що через чиюсь господарську діяльність було завдано шкоди здоров’ю”, – говорить він.
“Якщо будуть кримінальні справи, якщо будуть підраховувати збитки за завдану шкоду здоров’ю, винні додатково платитимуть, тоді вони будуть зацікавлені в тому, щоб дотримуватися санітарних норм”, – підсумовує він.
За підрахунками Віктора Ляшка, за останні три-чотири роки із подібної проблематики в Україні була тільки одна кримінальна справа.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас